LEER DE NOTEN- EN VRUCHTBOMEN IN JOUW BUURT KENNEN

Er zijn in ons land best veel gemeenten die in parken en lanen bomen en struiken planten, die juist in dit seizoen noten en vruchten dragen. Soms staan die bomen en struiken in zogenaamde ‘plukbossen’, maar ook ‘gewoon’ langs de kant van de weg. De meeste Nederlanders zien de noten en vruchten niet eens hangen.

Veel ‘Nederlanders met een niet-Nederlandse achtergrond’ weten verdraaid goed waar de lekkere dingetjes vrijelijk aan de takken bungelen. Zij houden de rijping nauwlettend in de gaten, terwijl de Hollanders er, druk whats-append en met oordopjes in, langs slenteren. En ze zijn er precies op tijd bij om de walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes te oogsten. Menig Hollander die wél een beetje weet wat er voor lekkers aan de bomen hangt grijpt ernaast, omdat hij net niet genoeg weet van het oogsten ervan, en het juiste tijdstip niet kent.

Verloren gegaan

Veel mensen met een niet-Nederlandse achtergrond weten precies wanneer ze moeten oogsten. En ze weten ook wat ze van de verzamelde hazelnoten en walnoten kunnen maken, omdat ze in het land van hun voorouders ook werden gebruikt. Bij Nederlanders is die kennis vrijwel verloren gegaan. Zelfs kinderen trekken er niet meer op uit om in de bossen naar beukennootjes te zoeken en ze op te eten, zoals kinderen dat een halve eeuw geleden nog wel deden.

Misschien is het goed om die kennis weer terug te halen. Kijk op de wildplukwijzer (http://wildplukwijzer.nl/) en vraag eens na bij jouw gemeente, waar de noten- en vruchtenbomen staan. Vraag er meteen bij of je überhaupt wel mág plukken, want dat is niet altijd het geval (vreemd maar waar). En zoek eens naar recepten, waarmee je gerechten kunt bereiden met de zelf geplukte noten en vruchten. Of vraag het aan de buurvrouw met een niet-Nederlandse achtergrond, die bij jou in de straat woont. Zij weet het vast wel.

Alleen ook dit jaar zou iedereen wat erg terughoudend in de vrije natuur en ook in parken en zo moeten gaan verzamelen. Want vele voor ons lekkere nootjes en bessen zijn dat ook voor vele dieren en vogels , die daarvan moeten leven. En door de extreme warmte zijn er dit jaar waarschijnlijk veel minder dan in eerdere jaren.walnoten

LEES MEER:   Vier belangrijke noten en zaden, die je beslist in je keukenkastje moet hebben:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/vier-belangrijke-noten-en-zaden/

Dit vind je misschien ook leuk...