LEKKER UIT DE NATUUR     BRANDNETELSTAMPPOT ook nu

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

DSC02427Nu lijkt het erop dat de herfst echt is begonnen. Bomen kleuren zich met alle mogelijke bruine, rode en gele bladeren. Bij een stevige wind wapperen deze gekleurde pracht langs onze ramen. En dan wordt het tijd voor een lekkere herfst- stamppot.

De weinige regen na de lange droogte heeft ook weer brandnetels opnieuw laten uitgelopen. Het zal je geen moeite kosten om een emmer vol verse uitlopers te verzamelen. Trek wel nog steeds handschoenen aan, want steken kunnen ze nog steeds. Knip alleen die uitlopers van de brandnetel af die fris groen blad dragen en waaraan geen zaadstrengen hangen.

brandnetels

Thuis deze brandnetels goed wassen en de harde stelen en lelijke balderen eraf halen. Zo heb je nu een bak vol gezonde groente voor een beetje werk.

HERFST en toch Brandnetelstamppot

Nodig:

 • 500 gram aardappels
 • brandnetels
 • klontje boter
 • schutje melk of koffieroom
 • peper & zout
 • wat zonnepitten
 • scheutje olie
 • 1 Ui
 • 1 teen knoflook
 • wat sambal (badjak)

Schil de aardappels, snij in blokjes en zet op met wat zout & een bodempje water. Kook deze gaar ( maximaal 15 minuten). Afgieten , maar kooknat bewaren.

Kook de brandnetels met ook een bodem water en wat zout 2 tot 4 minuten ( dit gaat het veste in een wok, kook totdat de brandnetels tot donkerder groen verkleurd zijn). Hak de brandnetels fijn.

Stamp de aardappels tot een puree, voeg naar behoefte wat kooknat, boter, een scheutje melk of room en peper & zout toe. Schep als laatste de brandnetels er door.

In de tussen bak je in wat olie de ui bruin, als deze bruin is voeg je de fijngehakte knoflook en zonnepitten erbij. Laat nog even doorbakken.  Voeg naar smaak sambal toe. Vermeng dit mengsel met de stamppot en serveer gelijk.stamppot brandnetel

In plaats van het uimengsel door de stamppot te roeren, kan je het ook apart erbij geven.

Grove mosterd smaakt er lekker bij.

Vind je bij jouw in de buurt niet voldoende brandnetels , kijk dan eens uit naar dovenetel. Vooral de paarse is op veel plaatsen royaal uitgelopen en staat nu weer in bloei. Gebruik deze plant net als brandnetel, alleen handschoenen zijn niet nodig.

 • Vind je vlees onmisbaar kan je wat uitgebakken spek ( ontbijtspek plakjes) of kippenvleugeltjes uit de oven er bij eten, maar nodig is het zeker niet.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...