LEKKER ETEN UIT JE TUIN OF DE NATUUR KASTANJESOEP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

tamme kastanjes's in dop

Een wandeling in het bos of een park kan je nu een heerlijke voedzame maaltijd opleveren. Zeker als je een wat oudere tamme kastanje boom tegenkomt.tamme ksatanje blad en bloem

Tamme kastanjes vind je vrijwel overal in de deze streken. De bomen worden enorm groot. Maar de tamme kastanje is geen familie van de paardenkastanje. Die levert vruchten die voor ons mensen oneetbaar zelfs giftig zijn. Maar tamme kastanjebomen herken je zo door de typerende lancetvormige grof gezaagde bladeren . Verder zitten tamme kastanjes meestal per drie of vier verpakt in stekelige hulzen, die als ze rijp zijn openbarsten.

GEBRUIK:

* Om de kastanjes te poffen plaats je deze op een ouderwets ijzeren koekenpan in het vuur, op de barbecue, op het gasfornuis, op een brandende kachel of wat dan ook. Blijf goed bewegen of roeren en rooster de kastanjes tot ze mooi bruin zijn. Prik ook nu de bast goed in of snij er met een zeer scherp mes een kruis is, anders  wordt iedereen beschoten door knallende kastanjes ( en die zijn erg heet). In Frankrijk hebben ze speciale koekenpannen met gaten om kastanjes te poffen.

* Voor elk ander keukengebruik moeten de kastanjes eerst van de buitenste laag af. Het snelste gaat het door met een scherp mes een kruis in & vooral door de bast te maken en de kastanjes een minuut of zes in water te koken. Giet ze af en haal de bast eraf.

Traditioneel werd van kastanjes soep gemaakt:

Recept voor Kastanjesoep:

  • 450 gram kastanjes
  • Ruim een halve liter melk
  • Veel peper ( mag ook zwarte peper en wat Spaanse peper zijn)
  • Wat nootmuskaat
  • 1 ui
  • 1 ½ liter bouillon
  • Wat foelie
  • 2 eetlepels olie

Kook de kastanjes, verwijder de schilletjes en draai alles door een draaizeef ( of gebruik een keukenmachine).  Bak de fijngesneden ui aan met wat olie tot de ui gekleurd is. Voeg kastanjepuree en bouillon toe. Kook dit alles op een laag vuur totdat de soep erg begint te binden. Voeg dan de helft van de melk toe. Even koken totdat opgenomen is. Dan na 5 minuten de rest van de melk erbij. Voeg dan alle kruiden en zout toe. En laat alles zachtjes nog zeker een half uur trekken. Zure room of yoghurt smaakt er lekker in en vers gebakken wit brood ook.kastanjesoep

  • Pas op : het is een erg voedzame soep. De aangegeven hoeveelheid is voor 4 volwassenen die stevig honger hebben na bijvoorbeeld een hele dag in de tuin gewerkt of brandhout hebben gezaagd.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...