O I KERS bloemen LEUK ETEN UIT DE NATUUR OF JE TUIN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora is dol op Oost Indische Kers: de blaadjes kunnen door de sla gemengd worden( licht peperig), met de bloemen kan het eten versierd worden of ze kunnen zelfs gefrituurd worden en de jonge zaadjes zijn geschikt om lekkere kappertjes maken.DSC01116

En de bloemen maken je tuin en dus ook jou vrolijk. 

Oost Indische Kers

Oost-Indische kers is inheems in de Andes van Peru, Colombia, Bolivia en Equator, dus komt niet uit Oost of West India. Het is een klimplant met zeer fel gekleurde bloemen. Dit kruid groeit vaak als eetbare sierplant in Europese tuinen en hij gedijt prima in de zon en op vochtige bodem. Zowel de bladeren, bloemen, bloemknoppen als de zaden kunnen in de keuken gebruikt worden. Ze bevorderen de spijsvertering.

Gevulde Oost Indische bloemen.

gekookte eieren

  • 4 gekookte eieren
  • Handvol Oost Indische Kers blaadjes
  • 12 OI Kers bloemen
  • Eetlepel peterselie
  • Eetlepel bieslook
  • Peper & zout, Tabasco, drupje honing
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt of kwark of zure room
  • 2 eetlepel dressing

Was de blaadjes van de OI Kers, knip ze fijn. Pel de eieren en prak dat fijn. Vermeng de eieren met de mayonaise, yoghurt of anderszins , fijngehakte peterselie en bieslook. Op smaak met peper, zout, tabasco en wat honing.

Vul de bloemen voorzichtig met dit eimengsel. Maak de blaadjes op smaak met dressing, peper en zout en verdeel de gevulde bloemen over de schaal.

gevulde oi kers bloemen

De salade van OI Kers blaadjes kun je aanvullen met blaadjes van rucola, ijsberg en Romeinse bindsla.

oi kers

 

Zaadjes voor kappertjes verzamelen tussen de derde en zesde dag nadat de bloem is afgevallen.kappertjes OIKers 1
DSC01115

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...