ONKRUID OP JE BORD Gehoornde Klaverzuring
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Hebt een woekerend onkruid, dat U niet weg kunt krijgen tussen de tegels van uw zonnig terras. Vouwen de blaadjes, die zowel groen tot paarsachtig van kleur kunnen zijn, en lijken op klaver en zich pas openen als het licht wordt en de gele bloem in de vorm van een vijfpuntige ster zich pas laat zien als de zon erop schijnt, dan hebt U waarschijnlijk Gehoornde klaverzuring.
GEHOORNDE KLAVERZURING hoort oorspronkelijk hier niet thuis. Maar het is een bij kwekers en tuincentra niet uit te roeien onkruid. Dus vaak krijg je met plantjes die je net gekocht hebt er gratis gehoornde klaverzuring bij.
En als je het plantje hebt, raak je het net als bijvoorbeeld zevenblad eigenlijk nooit meer kwijt. Maar waarom zou je ook. Want het heeft ook voordelen. Het kan een saai binnenplaatsje met wat bestrating omtoveren tot ( alleen als de zon er schijnt) een gele zomerweide. En de gele bloemetjes steken erg decoratief af tegen de vaak paarse bladeren.
EETBAAR
En gehoornde klaverzuring is eetbaar. Natuurlijk bevat het net als de inlandse klaverzuring oxaalzuur, maar je zult er niet snel teveel van binnenkrijgen. In India is deze gehoornde klaverzuring een gewilde seizoensgroente. En de blaadjes smaken licht citroenachtig en erg lekker in een salade.
Trouwens ze maken de salade ook gelijk vrolijker, zeker als je er ook wat bloemetje door mengt.
In India trekken ze trouwens thee van de bladeren. Overgiet een handvol blaadjes met kokend water. Laat het 15 minuten staan. Zoet het met wat honing en je hebt een heerlijk frisse drank.
Ook Inlandse KLAVERZURING kan men eten, kijk op : http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-klaverzuring/
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl