ONTWIKKEL GROENE OGEN

NEEF GROENmandje kruiden

Het is al bijna lente en de eerste sprietjes beginnen helder groen om hoog te schieten.

daslook

daslook

De natuur en je tuin biedt van af nu weer in overvloed planten, bessen en bloemen die je kunt gebruiken voor je dagelijkse maaltijd.

We hebben alleen de ervaring op dat gebied behoorlijk vergeten en verwaarloosd.

In een serie artikelen in Dora Besparen willen we aan veel planten die je voor je dagelijkse maaltijd kunt gebruiken aandacht geven.

Bijvoorbeeld alle blaadjes die je in een salade kunt gebruiken zoals paardenbloemblad.

Maar ook zevenblad, brandbetel, dovenetel voor in stoofgerechten en soep.zevenblad

Maar wat dacht je van bladeren en bloemen voor je kopje kruidenthee: aardbei. framboos, bes, vlierbloesem.

Of mooie bloemen als o.i. kers, maarts viooltjes of rozenblaadjes op je eten.DSC02383

En wat later in het jaar , weer heerlijke bessen in overvloed te oogsten als bosbessen en bramen. Maar ook vlierbessen, bessen van de Gelderse roos of vogel- of meidoorn.

En natuurlijk moet je niet alleen gaan leven van wat je in de natuur te vinden is, dan wordt je dagelijkse maaltijd ook weer erg saai. Maar wat je vindt in de natuur kan je wel je maaltijden een stuk leuker en afwisselender maken en vaak ook nog veel gezonder.

Elke dag brandnetel soep afgewisseld met brandnetelstoofpot of stamppot is ook saai en eigenlijk ook niet gezond, maar ontwikkel eerst je Groene Ogen, zodat je herkent wat er overal te vinden is. Determineer alles precies ( schaf een handige zakflora aan) en pluk nooit, als je niet weet wat het is of als je het toch niet gaat gebruiken. En laat alles staan waar er maar weinig van zijn ( of zelfs beschermd zijn) . Onze natuur is vaak kwetsbaar en er zijn veel meer andere genieters dan mensen van dit alles als vogels, dieren en insecten.

En plant je tuin, balkonbakken of potten vol met eetbare planten. Waarom zou je een sierkers planten als je voor hetzelfde geld een kersen- of appelboom kunt neerzetten , die ook bloeit maar dan ook nog ( op termijn) vruchten geeft. En al eet je die niet zelf op, er zijn altijd vogels die dat wel doen. Zaai in een bak de zaadjes van bijvoorbeeld o.i. kers en je hebt eetbare bloemen, eetbaar blad voor je sla en je kunt van de vruchten de heerlijkste kappertjes maken. En zaai daarnaast goudsbloem, viooltjes. Plant citroenmelisse en kruiden in overvloed. Etc. Etc.

Kortom maak je leven groen en eetbaar en daarmee worden je ogen steeds groener.kruidentuintje

Voor beschrijvingen en recepten kijk op:. http://www.dora-besparen.nl/category/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/

( recepten voor alles uit de natuur en de tuin komen in stand door samenwerking met www.nederlands-dis.nl )

Dit vind je misschien ook leuk...