PAARDENBLOEM OP JE BORD

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

  Tante Dora is dol op kruiden en gewassen die je in het wild in de vrije natuur kunt verzamelen.

paardenbloempluisjes

Binnenkort zijn ze er weer paardenbloempluisjes, dus dan kan je weer verliefd worden. Maar houden van levert vaak meer op. Zo houdt Tante Dora van Paardenbloemen.

Paardenbloem

En ze zijn gratis en vrijwel het hele jaar beschikbaar. Nog niet zo lang geleden werden ze zelfs als groente geteeld en gebleekt. Dit laatste deed men of door ze met een bergje aarde te bedekken of door een grote bloempot er onderste boven over heen te zetten.

Met de blaadjes kan je een heerlijke sla maken. Ze zijn wel licht bitter, maar met een dressing met wat suiker of honing is dat juist erg lekker. Pluk paardenbloemblaadjes wel na een frisse regenbui dan zijn ze zachter en lekkerder. Nu zijn de eerste bloemen van paardenbloem al uitgebloeid. Die moet je niet plukken, want het zijn vaak de eerste bloemen waarvan bijen en andere insecten kunnen foerageren en bij komen na een winter.gemengde wilde pluksalade

Wat blaadjes door gewone botersla of ijsbergsla geeft extra pit eraan.

Knoflook past goed bij paardenbloem. Wil je iets lekkers bij de sla rooster dan wat oude boterhammen en bestrijk die met een teentje knoflook.

En een SOEP met paardenbloem gaat er altijd in, hiervoor heb je zowel het blad als de bloemen nodig.

Paardenbloem en blad-soep

een mooi soepkommetje maakt deze soep nog lekkerder

een mooie soepkom maakt deze soep nog lekkerder

Nodig:

  • 1 kopje blaadjes ( liefst gebleekt)
  • 1 eetlepel bloempjes
  • 2 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels fijngesneden kruiden platte peterselie of selderij, bieslook
  • ¼ liter groentebouillon
  • ½ liter melk
  • Peper en zout uit de molen
  • Zure room
  • Eventueel een ½ sjalot fijn gesneden

Smelt de boter en smoor zo gewenst de sjalot 3 minuten. Bloem erbij. Even doorbakken. Bouillon en melk erbij. Goed roerend aan de kook brengen.  Hak de blaadje fijn en wrijf door een zeef, voeg de sap bij de soep. Even doorkoken dan de kruiden en de van de bloemen afgetrokken bloemblaadjes bij de soep. Op smaak met zout en peper. Serveren met zure room.

paardenbloem bloemen

Wil je je rijst of aardappelsalade opvrolijken, strooi dan wat losse bloemblaadjes erdoor.

PERIODE       Hoofdzakelijk van april tot eind mei. Maar eigenlijk het hele jaar , maar wel als ze weer fris uitlopen na een regenperiode of meerder regenbuitjes.

Te gebruiken: * Omelet * Sla met of zonder andere bladgroente * Gestoofd blad  als groente * Frisdrank van bloemen * Wijn * Bier * Wortels geraspt in de sla of gedroogd als surrogaat koffie * Soep

Pluk nooit de eerste paardenbloemen-bloemen in het begin van de lente, want deze bloemen zijn hard nodig voor bijen en andere insecten om bij te tanken na de schaarsheid  in de winter.

DSC03521

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. anka rietveld schreef:

    De paardenbloemsoep was boven verwachting heel smakelijk!Gaan we vaker eten.

  2. paul hoftijzer schreef:

    Beste Anka,
    dat was ook de bedoeling
    groet
    neef groen = paul hoftijzer