PAARDENBLOEMTHEE GRATIS UIT JE TUIN OF DE NATUUR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

paardenbloemthee

Eigenlijk moet je in je tuin of als je die niet hebt op je balkon in bakken een aantal planten hebben staan waarmee je verschillende kruidenthee kunt maken.  Citroenmelisse en munt zijn twee kruiden die je eigenlijk altijd zou moeten hebben staan.

Paardenbloem hoef je net als rozen niet te planten, want die staan in overvloed in de vrije natuur ( of in het gemeente-park!)

En zelfs na zo’n bijzondere periode van droogte en hitte zie je gelijk weer nieuwe paardenbloemen uitlopen. 

Paardenbloem is erg goed voor ons als mens. Door de bloemen worden nerveuze spanningen  helemaal opgeheven.  Ook het blad is erg gezond: het bevat kalk, mangaan ( onrust en angst wijzen vaak op mangaangebrek, zegt men vaak), ontzurend, natrium, reinigende zwavel en ook nog  zeepstoffen, die de opname van kalk bevorderen.

Met deze opsomming smaakt pure paardenbloem nog bitterder, maar zegt iedereen  dan als tegenwerping: bitter in de mond , maakt het hart gezond.Paardenbloem

Dus voeg wat paardenbloemblad aan je kruidenthee toe, zou Tante Dora’s advies zijn. Dat smaakt lekker en slecht zal het zeker niet zijn. En paardenbloem kan je vrijwel het hele jaar oogsten. En wil je toch zeker zijn van het jaar rond lekkere paardenbloemthee oogst dan op een zonnige dag een bak vol paardenbloembladeren en bloemen vol in de bloei. Droog die op een mooie tochtige plek op een droograam van een oud stuk vitrage. En is het kruid droog bewaar de gedroogde bloemen apart van de bladeren. Want de bloemblaadjes kleuren ( net alsdie van goudsbloem) ook je aardappelsalade, je rijst en zelf een roomsaus mooi geel.  En wat vrolijkheid op tafel kan ook geen kwaad, zou Tante Dora zelf zeggen.

Een lekkere soep met blad en bloem van paardenbloem kan je koken met ook een ander recept : http://www.dora-besparen.nl/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/paardenbloem/

een mooi soepkommetje maakt deze soep nog lekkerder

een mooi soepkommetje maakt deze soep nog lekkerder

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...