PASTASAUS  eindeloos bruikbaar:  dus in MIJN EIGEN LASAGNE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het pakket dat de cliënten van de voedselbank  krijgen, zit wel vaker pastasaus. Soms wordt dat in potjes geleverd, soms ook in zakjes, die je zelf moet aanmaken. Hoe dan ook, in de meeste gevallen is het een tomatensaus met wat vulling.  Dat geeft me vaak een impuls om er iets anders mee te gaan koken. En natuurlijk moet het wel goedkoop, maar zeker ook lekker zijn.

PASTASAUS door de PASTA

saus voor op de pasta

En zoals de naam ook aangeeft die saus is er om door de gekookte pasta of het nu macaroni, of schelpjes of spaghetti of wat dan ook is te mengen. Met wat geraspte kaas krijg je dan snel een vullende maaltijd en zelfs zonder verder toevoegingen van bijvoorbeeld vlees krijg je als je er tenminste een bordje verse sla naast eet een goedkope en zelfs wel gezonde maaltijd.

Maar deze pastasaus kan men veel breder gebruiken.

BIJVOORBEELD in SOEP:

Met wat extra water en wat bouillonpoeder of een blokje en een handvol fijn gesneden groente ( al is het een restje of een ui en een wortel in stukjes) levert deze saus een vullende soep op, Zeker als je er wat pasta er nu door mengt of misschien wat overgebleven aardappels of rijst.  Met een boterham om in de soep te dippen krijgt men een smaakvolle maaltijd.

gevulde tomatensoep

HOOFDMAALTIJD:

In plaats van bij of door pasta, door rijst, bij couscous, bij gort, bij gekookte aardappels en als men hier dan bijvoorbeeld wat geblancheerde groente door mengt krijgt men een vrolijk eenpansgerecht. Waar je dan naar eigen smaak en voorkeur wat zonnepitten ( geroosterd), wat bruin gebakken ui ( met een teentje knoflook),  wat geraspte kaas of een potje kruidenkaas door kan mengen. En weer staat er een lekkere andere maaltijd klaar.

Maar met de pastasaus ga ik nu een heel ander gerecht maken.

MIJN LAAGJES LASAGNE

( en dan waarschijnlijk zonder die pasta plakjes, hoewel die er ook in mogen!)

Nodig:

 • Natuurlijk de pastasaus
 • Een mandje vol wilde planten uit de vrije natuur: zevenblad, brandnetel, dovenetel, paardenbloemblad, blaadjes van meizoentjes en als je dat kan vinden wat daslook.

gemengde wilde pluksalade

 • Eventueel wat verse kruiden als peterselie en bieslook, maar munt mag zeker ook.

Voor een witte saus:

 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 1 liter melk
 • Peper, zout en nootmuskaat
 • 2 eitjesei 3maal

En verder

 • Geraspte kaas, wat paneermeel, wat klontjes boter
 • En een wat om in plakjes in de lasagne te leggen: courgette of aubergine, of aardappel, of champignons, of tomaten, of koolrabi, of wortelen of rode biet etc etc. ( dus naar eigen fantasie in te vullen).

En natuurlijk wat olie en kruiden & zout naar smaak

EN NU AAN HET WERK:

 1. Maak de pastasaus of open het potje. Is het mengsel wat te dik meng er wat extra water door. Het moet wel een stevige saus blijven.
 2. Maak de groente(s) voor de tussenlagen schoon, schil ze eventueel, snij het in plakjes van ongeveer ½ cm. dik. Blancheer sommige groente zoals courgette, koolrabi of wortelen. Sommige groente kan men langer koken zoals aardappelschijfjes. Doe dit naar je eigen idee, maar het gerecht smaakt dadelijk lekkerder als alles straks gaar is.
 3. Maak de witte saus

Smelt de boter in een saus pan, voeg door de bloem bij. Nu moet men roeren om de bloem door de boter te laten op nemen. Bak dit even nog steeds roerend door. Voeg nu in kleine beetjes de melk erbij en blijf nog steeds roeren tot alle melk is opgenomen en het mengsel begint te koken. Draai nu de warmtebron laag, maar laat de saus wel mooi gaar koken ( een  minuut of 5). Roeren is ook nu nog wenselijk omdat we de saus niet willen laten aan koken en er ook geen klontjes in willen hebben.

witte roomsaus

 1. Als de saus gaar is deze rustig laten afkoelen. Maar in de tussen tijd kunnen we de saus wel op smaak maken met wat peper en zout en eventueel wat nootmuskaat. ( je kunt ook geen zout gebruiken ,maar de saus op smaak maken met wat bouillonpoeder!)
 2. Is de saus handwarm dan kunnen de we de twee eitjes er door mengen en alles even goed doorroeren. Naar smaak zou men nu ook nog wat geraspte kaas door de saus kunnen doen.
 3. Was de wilde kruiden en groente. Bak deze kort aan in een wok met wat olie of boter. Maak ze op smaak met peper en zout en snij ze fijn.
 4. Meng ze met de fijngeknipte verse kruiden door de witte saus.
 5. Pak een vuurvaste ovenschaal en verwarm de oven voor op 225⁰C.
 6. Bestrijk de ovenschaal met olie of boter.
 7. Nu mogen we de laagjes in de oven gaan leggen, als eerste leg ik altijd ene laagje groente: dus bijvoorbeeld courgette, aubergine of aardappel.
 8. Nu een dun laagje witte saus met wilde groente.
 9. Hierop een laagje pastasaus.
 10. Nu een dun laagje geraspte kaas, dan weer groente, dan weer witte saus, dan pastasaus en zo blijven door gaan tot alles op gebruikt is. Maar als bovenste laag graag wel een laagje groente met erover wat royaal witte saus met kruiden en wilde groente.
 11. Dan hierover ene dun laagje paneermeel of een fijngemaakte beschuit. Door over wat geraspte kaas en hier en daar een klontje boter.
 12. Het geheel nu in de oven en na ruim 20 minuten bakken ( bovenkant moet goudbruin zijn en het geheel moet mooi borrelen) en verstandig 5 minuten lagen koelen buiten de oven kan men genieten van een overheerlijke eigen-laagjes lasagne.

wilde groente lagagne

( In plaats van laagjes groente als aardappel of courgette of wat ook, kan men natuurlijk ook laagjes lasagnevellen er tussen leggen. Maar ook met kant en klaar bladerdeeg velletjes krijgt men een heerlijke laagjes lasagne-taart. )

Voor meer informatie over “wilde”groente, dus zogenaamde onkruiden die je kunt eten, kijk eens verder op: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/gratis-sla-en-soep-uit-de-natuur-of-je-tuin-is-het-ook-voor-een-beetje-liefde-en-zorg-ook-nu/

kruiden in je tuin

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...