RAADPLEEG DE WILDPLUKWIJZER

Gisteren hadden we het over seizoengroenten en -fruit, die je in de winkel koopt of desnoods in je eigen moestuin kweekt. Er zijn echter ook seizoenproducten die buiten in het wild groeien, en die erom vragen geplukt, geoogst en gegeten te worden. In principe gratis. Houd de bermen, de bomen en de struiken in de gaten, en scharrel om niet je kostje bij elkaar. Een handige bondgenoot bij het wildplukken is de website Wildplukwijzer: http://www.wildplukwijzer.nl/

Dora wildplukken 2

Lezers die ons al langer volgen, hebben ons vast al eerder zien schrijven over de Wildplukwijzer. Deze tip hoort vast en zeker bij de late lente, het zomerseizoen en bij de herfst, de groei- en oogstseizoenen. Dan is er veel eetbaars te vinden in parken en in bermen, zoals bramen, fruit, noten en bessen. Een beetje hulp bij het zoeken is handig, zeker voor wildplukbeginners. Wildplukwijzer heeft verschillende interessante plukplekken in Nederland per stad in kaart gebracht. Door op de kaart in te zoomen kun je snel zien of er in jouw woonplaats of bij jou in de wijk iets groeit dat je kunt en mag plukken.

Niet netjes

Uiteraard is het plukken uit andermans tuin niet netjes en niet toegestaan. Bovendien zijn er gemeenten in ons land die het hun burgers nadrukkelijk verbieden om in het wild voedsel te zoeken. Let daar op, voordat je begint. Andere gemeenten moedigen hun burgers juist aan om wild te oogsten. Dat doen ze door in parken en in lanen bomen en struiken te planten die eetbare vruchten dragen, die nadrukkelijk wél door de burgers mogen worden geplukt.

Dora wildplukken 1

Soms zijn dat appel- of notenbomen, soms zijn het bessenstruiken of wat anders eetbaars. Als een gemeente zo’n speciale plukservice aan zijn inwoners verleent, staat dat meestal op de gemeentesite. Kijk daar eens op. Maar kijk eerst op de Wildplukwijzer, en plan je pluksafari:

http://www.wildplukwijzer.nl/

LEES MEER:   Een mooie wandeling in de natuur kan zomaar eindigen in een heerlijke pot jam. Neef Groen heeft het recept:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/ga-eens-buiten-wandelen-als-je-van-zelfgemaakte-jam-houdt/

 

Dit vind je misschien ook leuk...