SALIE-BLOEMEN LEUK ETEN UIT DE NATUUR OF JE TUIN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Natuurlijk gebruikt Tante Dora veel verse kruiden, zoals salie.

SALIE kent een lange traditie met verschillend medisch gebruik. Veldsalie komt in het wild in Nederland voor, maar is vrij zeldzaam op droge graslanden en soms op de hellingen van dijken. Het is een beschermde plant, dus in het wild niet plukken. Salie staat wel in overvloed in kruidentuinen of gewoon in je tuin. Het verbranden van het ( verse of gedroogde) blad werkt  ontsmettend, en werd daarvoor vroeger vaak bij ziekte gebruikt.

Salie werd samen met vlierbloesem gebruikt om wijn smaak te geven. Ook zijn er lokale biersoorten waarin saliebloesem als smaakmaker werd gebruikt in plaats van hop. Deze tijd van het jaar begint Salie hier en daar al te bloeien.

veldsalie in het wild

RIJSTKOEKJES MET SALIEBLOEMEN

Nodig:

  • 1 bakje gekookte rijst
  • 50 gram bloem
  • Snufje bakpoeder
  • 2 eieren
  • 1 ui fijngesneden
  • 50 gram harde Italiaanse of Overjaarse Hollandse kaas ( geraspt)
  • Peper en zout uit de molen
  • ½ kop saliebloemetjes
  • Wat olie of boter
  • saliethee

Bak de ui glazig in wat boter. Voeg wat bij een beslag van de rijst, bloem, bakpoeder, eieren, kaas en saliebloemetjes. Is het te dik kan je wat saliethee erbij mengen. Op smaak met zout en peper.

Vorm er platte koekjes van 4 centimeter van. Bak deze aan beide zijden in de olie of boter mooi bruin. Totaal ongeveer 4 minuten.

rijstkoekjes

Heerlijk op een groene salade met rucola, paardenbloemblad, zevenblad en een simpele dressing van olie, saliemosterd en citroensap, peper en zout.

Periode

Juni tot end van het jaar

Van Salie te gebruiken: Bloemen:  * Rijstekoekjes. * Aardappelkoekjes  / Blad onder andere:  *Thee. * Uiensoep. Uiengerchten en gerechten met tomaat. * Gril en vleesgerechten. * En uiteraard ( gedroogd en vers) als kruid.

salieblad

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...