SEIZOENSGROENTEN ZIJN VERSE EN GOEDKOPE GROENTEN

  1. UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tegenwoordig kun je ook midden in de winter sperziebonen en verse tuinkruiden kopen, al dan niet ingevlogen uit verre landen, of geteeld in kassen. Seizoenen lijken er niet meer toe te doen. Dit in tegenstelling tot de jonge jaren van tante Dora. Toen kon je geen peterselie in de winter kopen, en prei werd in de zomer onbetaalbaar. Je kocht wat in het seizoen was, want dan was het vers en goedkoop. Ook nu kan de aandacht voor seizoensgroenten je veel geld sparen.

Dora heirloom tomaten

In februari zijn groenten als zuurkool, boerenkool, rode kool en prei vers verkrijgbaar en laag geprijsd. In supermarkten en op de weekmarkt zijn dergelijke seizoensgroenten vaak extra prettig geprijsd. Tast toe, want soms zijn de actieprijzen belachelijk laag. Maar ook na de acties zijn dergelijke seizoensgroenten niet duur.

Overvloedig

Wil je weten welke groenten en fruitsoorten momenteel overvloedig in de winkels liggen, en dus hoogstwaarschijnlijk voor weinig geld, zoek dan op internet. Typ ‘seizoensgroenten’ of ‘seizoengroenten’ in, desnoods gevolgd door de maand, en je hebt alle informatie bij de hand.

Nog meer informatie vind je dikwijls in de gratis tijdschriften die veel supermarkten uitgeven (denk aan AllerHande), en in de ouderwetse kookboeken van lang geleden. Vooral de oude kookboeken hielden zich trouw aan de verkrijgbare producten van het jaargetijde, omdat sperziebonen in de winter simpelweg niet voorkwamen. Het leren denken in groenten en fruit van het seizoen is niet moeilijk. Als je er een tijdje op let, begin je het vanzelf te zien.

Dora heirloom appels

Dat spaart je portemonnee, maar het voegt ook een leuk en oeroud element toe aan het koken, namelijk: eten wat de natuur ons op dit moment biedt. Want wij mensen zijn immers seizoensdieren, die meer meeleven met de seizoenen dan we zelf vaak denken. Wat niet wil zeggen dat je geen groenten uit een ander werelddeel mag eten. Maar seizoensgroenten verrijken je eettafel, en ze maken je niet arm in je portemonnee. Dubbele winst.

Dora ovengeroosterde groenten klein

LEES MEER:   En wat doe je met die wintergroenten? Roosteren, bijvoorbeeld:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/in-de-oven-geroosterde-wintergroenten-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...