SNIJ JE HALLOWEEN-POMPOEN UIT EEN LEKKERE EETBARE POMPOEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

NEDDIS|POMPOEN HOKAIDO

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

pompoen-uitgesneden

Nu het vieren van Halloween gebruikelijker is geworden hebben velen zich op de commercie erom heen gestort.

Vele soorten pompoenen en kalebassen worden  zowel als siervrucht , maar ook als eetbare groente aangeboden.

Maar de winkelier weet meestal niet wat hij in huis heeft en verkoopt de mooie exemplaren voor een willekeurige ( vaak veel te hoge)  prijs.

pompoen-oogst-photo-gary-gay

Zo kwamen we bij de plaatselijke supermarkt bij het snijbloemen-rek een rij fraaie pompoenen en kalebassen tegen voor rond de 3 euro per stuk. Het waren kleurige exemplaren, waarvan de meeste niet echt geschikt waren om voor Halloween uit te hollen. Maar ze waren wel aardig van vorm, kleur en tekening. Nu was niet duidelijk hoe ze geteeld zijn, maar van het rijtje was zeker meer dan de helft eetbaar en zelfs lekker.

NEDDIS|POMPOEN HOKAIDO

hokaido: oranje en eetbaar

Nu betaal ik bij de plaatselijke biologische teler voor mooie kleine oranje Japanse hokaido-pompoenen iets van 1 euro per kilo. De pompoenen bij de supermarkt waren nog geen 1 ½ kilo gemiddeld per exemplaar…daarvoor zou ik bij hem nog geen 2 euro moeten betalen. En dan heb je een lekkere, mooie, heerlijk eetbare pompoen. Die je ook nog goed kunt gebruiken om uit te snijden en er met Halloween een kaarsje in te branden.

En tegelijkertijd kan ik van het vruchtvlees dat er toch uitgesneden moet worden een heerlijke pompoensoep of wat dan ook mee koken.

DUS HET ADVIES VAN TANTE DORA:

SNIJ JE HALLOWEENPOMPOEN

UIT EEN LEKKERE EETBARE POMPOEN

En dus nu een recept voor pompoensoep, speciaal voor jonge kleine pompoenen geschikt:

Jonge pompoensoep

 • 2 of meer jonge, kleine pompoen
 • 1 glas water
 • Kleine of halve knolselderij
 • 1 ui
 • 1 prei
 • 2 blaadjes basilicum ( + 1 per persoon)
 • 2 takjes verse tijm
 • Weinig zout
 • Wat groentebouillon of sojasaus
 • 2 aardappels
 • Zure room of Turkse yoghurt

Was en snij één of meer jonge pompoenen in stukken. De schil mag erop blijven ( als ze onbespoten en echt nog jong zijn). Verwijder de pitten uit het vruchtvlees. Doe een bodempje water in een flink grote pan en voeg daaraan toe: een in blokjes gesneden knolselderij, de gesnipperde ui, een prei, de tijm, de fijngeknipte basilicum en wat zout. Kook het geheel circa 25 minuten op een middelhoog vuur. Neem hierna de pan van het vuur en pureer de inhoud in de pan onder toevoeging van wat groentebouillon. In plaats van bouillon zou men ook wat sojasaus met water kunnen gebruiken. Rasp nu de aardappels door de soep en breng het geheel weer aan de kook eventueel onder toevoeging van weer wat bouillon. Laat de soep nog 20 minuten op een laag vuur pruttelen.  Proeven en op smaak maken. Eventueel wat dikke yoghurt of zure room er op serveren. Hierin een blaadje basilicum steken.

 • In plaats pompoen, kan men ook jonge eetbare kalebas of courgette gebruiken.

pompoensoep-b

Geniet , maar betaal niet te veel!

pompoenen-uitgesneden

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...