STOKROOS LEUK ETEN UIT DE NATUUR OF JE TUIN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Natuurlijk gebruikt Tante Dora ook bloemen uit haar eigen tuin. Stokroos vindt Tante Dora altijd al erg bijzonder.

Deze schitterende planten komen als je ze eenmaal in je tuin hebt staan op de onmogelijkste plekken op. Als het maar warm is en niet te droog. Ik bedoel dus stokrozen, die altijd in zoveel prachtige kleuren staan te bloeien. En je kunt ze ook nog eten ook.
stokroos 2

STOKROOS

Stokroos is een tweejarige plant uit de kaasjeskruidfamilie. Ze wordt behalve stokroos ook balroos, flier en boerenroos genoemd.. Stokroos bloeit in de zomer. De plant kan gemakkelijk uit zaad vermeerderd worden. Dus vraag wat zaad van iemand die een mooie stokroos heeft staan.

stokroosSalade van stokroosknoppen.

Nodig:

  • 2 kopjes stokroosknoppen
  • Water
  • Theelepel honing
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper
  • zout

Pluk de knoppen vooral net voor ze openspringen. Was ze en zet ze op met een bodempje water met de honing. Laat de bloemen 3 minuten zachtjes doorkoken. In een vergiet of zeef laten uitdruipen. Vang het vocht op en kook het in tot het een stroopje is. Laat het afkoelen en vermeng het met de olie en citroensap.

Giet dit over de bloemknoppen en laat afgedekt en koel een uurtje staan.

Strooi er zout en peper over en geniet van deze andere salade met wat vers brood.

OOGSTEN:  Vanaf juni tot september.

Te gebruiken: bloemen: *  thee   * gemengde salades  * gekonfijt

gekonfijte stokrozen

Meer informatie over stokrozen: http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-je-tuin-stokroos/

Meerdere planten uit de kaasjeskruidfamilie kan je gebruiken om thee van te zetten. Natuurlijk van stokroos ( in vele mooie kleuren), maar ook kaasjeskruid zelf, tuinhibiscus en wat dacht je van linde. Wat sinaasappelschil of sap of citroenschil of sap geeft nog meer smaak aan deze kruidenthee.

Linde thee met citroen

Linde thee met citroen

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...