TARTARE VAN PERZIK, TOMAAT EN MOZZARELLA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Je spreekt ‘tartare’ uit als ‘tartaar’, maar er zit geen spatje vlees in. ‘Tartare’ wil niets anders zeggen dan dat het gerecht rauw is, en fijngehakt. Deze combinatie van perzik, tomaat, mozzarella plus een heleboel kruiden is rauw en fijngehakt, en heeft een opvallend frisse smaak. Een ideaal gerecht voor hittegolfdagen, als alleen al de gedachte aan koken je in zweet doet uitbreken. En weer een mooie manier om iets luxe te maken van simpele en goedkope ingrediënten.

Dora tartare perzik 2

Perziken en tomaten zitten nu regelmatig in het pakket van de Voedselbanken. Maar ook als je alles zelf moet kopen, zijn perziken en tomaten momenteel voordelig. In het Tante Dora Kook Laboratorium (TDKL) gebruikten we voor dit recept tomaten uit eigen tuin, plus een flinke hoeveelheid kruiden uit onze kruidenpotten. Voor vier porties van dit voorgerecht of lichte hoofdgerecht heb je nodig:

  • twee perziken (of nectarines), samen ongeveer 350 gram
  • 200 gram tomaten
  • 150 gram mozzarella
  • fijngehakte verse bieslook, een volle eetlepel
  • een halve eetlepel fijngehakte muntbladeren
  • eventueel een beetje groene sla (wij gebruikten vers geplukte molsla, ofwel de bladeren van de paardenbloem)
  • zout en peper
  • olie en een beetje citroensap

Royaal

Klop de olie, het citroensap, het zout en de peper in een schaal door elkaar. Doe de fijngehakte verse kruiden erbij, en schep om. Wees maar royaal met de bieslook, maar pas op met de munt, die snel overheerst. In dit recept mag je de munt zeker proeven, maar houd een beetje maat. Als je geen verse munt hebt, kun je ook een theelepel gedroogde munt gebruiken, maar vers is veel lekkerder. Als het goed is, staan de kruiden nog volop in je kruidentuintje.

Nu snij je de ingrediënten zo fijn mogelijk. ‘Tartare’ wil zeggen, dat je alles tot piepkleine brokjes snijdt, die zich in een kom tot één kleurige massa laten mengen. Dep de mozzarella droog, en snij er blokjes van. Schil de perziken, haal de pit eruit, en maak er ook blokjes van. Snij de tomaat doormidden, peuter met je vingers de pitjes en het sap eruit, en snij fijn. Alles gaat bij de marinade en de kruiden, en wordt goed door elkaar geschept. Proef of het zo lekker genoeg is. Voeg eventueel nog wat zout, peper of citroensap toe. Laat de tartare ten minste tien minuten staan.

Dora tartare perzik 1

Nu maak je de tartare op, op één grote schaal, of op vier individuele bordjes. Je kunt eerst wat groene sla op de schaal leggen, bijvoorbeeld de molsla die wij gebruikten. Die begint weer overal uit te lopen en is mals en jong. Drup er wat olie op. Dan bouw je een mooi strak bergje van de tartare. Als je het helemaal professioneel wil doen, gebruik je een rond vormpje, waardoor de berg salade een perfect rond torentje wordt. Garneer eventueel met een spriet bieslook of wat fijngehakte noten.

Dora bieslook

Het klinkt heel chique: tartare. Mooi toch! Maar als je ziet wat dit lekkere voorgerecht of deze lichte maaltijdsalade kost, dan valt het met de chique wel mee. Hoe meer je van de Voedselbank krijgt, of uit je eigen tuintje oogst, hoe goedkoper het gerecht is. Als je alles zelf moet betalen, dan kosten deze vier royale porties hooguit anderhalf tot twee euro.

LEES MEER:   Ook zo’n mooie lichte, vegetarische maaltijd, in dit geval met een salsa van tomaten en olijven: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/kaastoast-met-salsa-van-olijven-en-tomaat-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...