Bloemen uit je tuin of de natuur kleden je maaltijd aan
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Zoals volgende tip over bloemen.
Nu beginnen overal al is het vaak aarzelend kleine bloempjes weer te verschijnen.
Een aantal daarvan zijn eetbaar en erg leuk om een lekker, maar eenvoudig gerecht een vrolijk aanzien te geven. Daarnaast geven vele bloempjes juist wat extra bijzondere smaak aan je salade of ander gerecht. Natuurlijk ben ik geen voorstander om een bakje in de kas gekweekte eetbloemen voor veel te veel geld bij de supermarkt te kopen. Nee , je tuin of vele parken en landgoederen bieden genoeg leuks om zo te plukken. En voor een gerecht of een salade heb je helemaal niet zo veel nodig, meestal niet meer dan een hand vol. Daarmee breng je zelden schade aan de natuur toe. Pluk alleen nooit waar er erg weinig van staan of waarvan je weet dat ze beschermd zijn. Vindt je deze planten toch erg lekker en mooi plant ze dan in een bak of je tuin.
Een van de eerste bloempjes die als het even zonnig is bloeien is de madelief of meizoentje. Deze mag je overal plukken, alleen nooit naast wegen en van intensief verbouwde akkers.
Staat meestal overal tussen gras. Pluk enkele mooie bloempjes en je groene salade ziet er als een feestje uit. Kijk dan gelijk naar frisse jonge blaadjes van de madelief, want die zijn ook erg lekker in de sla.
Dan kan je vaak op landgoederen, maar ook in vele tuinen de lieve paarse bloemen van het maarts viooltje vinden.
Zelf vind ik dit bloempje het einde in een simpele aardappelsalade.
AARDAPPELSALADE MET MAARTSE VIOOLTJES
Nodig:
- ¼ kilo aardappels ( zowel vaste als afkokende zijn geschikt)
- ¼ zachtzure appel
- 1 augurk ( zoetzuur) of stukje komkommer
- ½ uitje gesnipperd
- Beetje groente bouillon ( of water wat bouillon poeder)
- 1 eetlepel yoghurt of kwark
- 1 eetlepel fritessaus of mayonaise
- Beetje liefst grove mosterd
- Peper uit de molen, zout
- Beetje suiker of honing
- Wat versgeplukte verse kruiden: bieslook, peterselie of daslook
- ½ Handvol bloemen van maarts viooltjes
- Wat blaadje van maarts viooltje
Schil de aardappel en snij ze in kleine blokjes ( 5 mm). Zet ze op in de groente bouillon en kook ze gaar.
Maak in tussen een dressing van de yoghurt, mayonaise, mosterd, peper, zout, suiker of honing.
Giet de gare aardappels af, bewaar het kooknat voor een ander saus of soep. Meng de aardappals nog warm door de dressing. En laat het mengsel rustig afkoelen.
Snij intussen de ui, de kruiden en de blaadjes van het viooltje erg fijn. Meng dat door de aardappelsla. Leg de aardappelsalade op een schaaltje en verdeel er de bloemen van de maartse viooltjes over. Heerlijk met wat vers brood.
Voor verdere informatie over Maarts viooltje kijk op – http://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-maarts-viooltje/
Ook daslook begint nu royaal te voorschijn te komen, pluk deze beter nooit in het wild.
Dit is ook een plant die je in eigen tuin kunt planten en meestal probleemloos groeit.
Voor andere informatie over eetbare planten – http://www.dora-besparen.nl/category/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/