Nog andere recepten met Vlierbloesem LEKKER UIT NATUUR OF JE TUIN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals deze serie recepten met vlierbloesem. Genieten voor weinig geld.

vlierbloesemDe laatste recepten met vlierbloesem.

Er is nog steeds genoeg vlierbloesem te vinden, als je maar wat verder zoekt. Tot die conclusie zal iedereen nu wel komen. Dus er kan nog wat meer met vlierbloesem gekookt gaan worden. Alleen deze recepten zijn iets duurder omdat bijvoorbeeld vis tegenwoordig niet meer zo goedkoop is.

mayonaise maak je zelf

Vlierbloesemmayonaise: neem vele rijpe vlierbloesem van zijn schermen. Neem 3 eetlepels goed witte wijnazijn of appelazijn. Voeg de vlierbloemen toe en ½ sjalot in kleine stukjes gesneden, wat vers peper, wat weinig zout. Inkoken op een zeer kleine vlam totdat je bijna niets meer overhebt. Pan van het vuur en vrijwel helemaal laten afkoelen. Dit voegen bij 1 of meerdere eidooiers, goed loskloppen en dan eerst druppel bij druppel een neutrale olie erbij ( bv druivenpit- of maiskiemolie). Verder blijven kloppen met een garde en steeds meer olie toevoegen tot je een mooie dikke mayonaise hebt verkregen.  Misschien wat peper en zout aan het eind erbij.

vis

Gegrilde vispakketjes met vlierbloesem. Neem witvis ( kabeljauw) of zalmforel filet ( liefst met nog een stukje huid). Zo veel mogelijk de graatjes met een pincet eruit verwijderen ( gaat goed maar vraagt alleen geduld). Per portie vis een vel aluminiumfolie. Vis instrooien met weinig peper, als je hebt saffraan stampertjes  en wat kruidenzout. Een kwartiertje van te voren doen, zodat de kruiden kunnen intrekken in de vis. Snij intussen wat bosui in ringetjes, was eventueel ook wat blaadjes spinazie. Strooi zeer royaal vlierbloesem op de folie, hierop de vis met de huiskant. Dan op de vis de spinazieblaadjes leggen met de ringetjes bosui erover. Wat peper en zout en een klontje boter per pakketje. Citrusfruit als sinaasappel of grapefruit smaakt er erg goed bij. Haal wel het wit goed van de partjes.  Dicht vouwen en op een warme grilplaat leggen. Langer op de huidkant dan de andere zijde, maar wel draaien. Net zo lang dat de vis net warm is van binnen, maar nog niet echt bleek verkleurd.  Wat verse kriel gekookt erbij  en een frisse groene ( wilde planten) salade.

uienvliersaus op pastaUienvliersaus. Bak een ui versnipperd in wat olie of boter glazig, voeg dan veel vlierbloemetjes ( mag ook gedroogd) toe. En laat alles met wat peper en zout door sudderen totdat de uien licht bruin kleuren. Dan een lepel bloem erbij. Even door warmen en vergeet niet te roeren. Dan 1 dl groentebouillon, en half glas muskaatwijn erbij. Goed doorkoken totdat de bloem gaar is. Dan nog 1 dl room erdoor werken. Op smaak met peper & zout. Wat peterselie en extra vlierbloemetjes geven  extra structuur aan de saus. Een scheutje vliersiroop en wat druppels citroensap doen wonderen.ui fijn gesneden

Bij gestoofde groentes erg lekker, maar ook bij gebakken vis of kip. Door de pasta smaakt het ook goed.

Geniet van vlierbloesem zolang het nog kan, moesten we nog van Tante Dora zeggen.

Dora Fifties Housewife 2

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...