VLIERBLOESEM GRANITA  of WATERIJS COOL UIT DE NATUUR OF JE TUIN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

vlier in bloei

Bij dit warme weer lust iedereen wel een ijsje. Toen een van de neven van Tante Dora een aantal jaren terug in Italië was beviel hem daar vooral de granita, die men daar overal verkocht. Van koffie, citroen maar ook van vlierbessen en rozenbloempjes. Thuis gekomen is hij toen gaan experimenteren met waterijs.vliergranita

Daarvoor heeft hij toen een tijdje suikerrijke aftreksels van een heleboel eetbare bloemen gemaakt: sleutelbloemen, viooltjes, rozen en natuurlijk ook van vlierbloesem.

Zo kwamen er twee basismethoden om het in te vriezen mengsel te maken.

De eerste is op basis van de door hem gemaakte bloemenstroop.

VLIERBESSENSIROOP

Voor recept kijk op: http://www.nederlands-dis.nl/uncategorized/dranken/uit-de-natuur-of-je-tuin-vlierbloesem/

In een liter siroop  zit gemiddeld 750 gram suiker. Voor een bakje ijs meet men 100 cc siroop en 650 cc water. Even kort opwarmen totdat al roerend het een egaal mengsel is geworden. Zo kort mogelijk verwarmen. Mengsel tot kamertemperatuur laten afkoelen,  dan 1.75 dl citroensap erbij ( dat is iets minder dan een plastic flesje citroensap). Vervolgens dit mengsel in de diepvries plaatsen. bakje moet dan in de diepvriesNa een half uur het dikker wordende mengsel om de 15 minuten even doorprakken. Totale duur: ongeveer 4 uur, vooral op het laatst blijven prakken, zo blijven de ijskristallen klein. ( voor diegene die een ijsmachine bezitten, zie de gebruiksaanwijzing voor granita-ijs).

Heb je geen vlierbloemensiroop dan kun je natuurlijk ook granita-waterijs maken.

Nodig: 25 gram aangedroogde losse bloemen. Dat wil zeggen men plukt op een zonnige dag in de ochtend de bloemen, legt ze op een theedoek of op een schaal in de zon. S-Avonds de bloemen van de stelen scheiden.

Verder nodig:

  • 100 gram suiker
  • 17,5 gram citroensap
  • Rasp van 2 citroenen
  • ¾ liter water

Water en suiker in een pan met een dikke bodem. Suiker al roerend oplossen. 5 minuten laten inkoken. Dan de citroensap en rasp erbij en de vlierbloemen in een doekje gepakt aan een touwtje. Nog vijf minuten laten aftrekken. Doekje dan eruit, laten uitdruipen en met houten lepels het doekje boven het mengsel leegpersen. Mengsel laten afkoelen tot kamertemperatuur. Verder als in bovenstaand recept.

Granita-ijs met bloemensmaak niet te lang in je diepvries laten staan , maar beter gelijk de zelfde of volgende dag helemaal opeten.

vlierbloesemgranita

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...