VLIERBLOESEM in je OMELET LEKKER UIT DE TUIN OF DE NATUUR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals nog een recept met vlierbloesem.

vlier in bloei

Van af nu blijft vlierbloesem  royaal beschikbaar. Dus plan eens een omelet met vlierbloesem. Je kunt dan kiezen om een zoet vlierbloesem omelet te maken als overheerlijk  nagerecht.

Of misschien een lunch te bereiden met een hartige vlier-omelet met kleine reepjes kipfilet.

Eerst een zoete variëteit:

VLIERBLOESEMOMELET

  • 10 schermen vlierbloesem
  • 6 eetlepels zonnebloemolie of boter
  • 6 eieren
  • fijn geraspte citroenschil van halve citroen
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1 citroen in partjes

zoete omelet

Pluk een stuk of 10 schermen, knip de bloemetjes van de steeltjes. Verhit in een boter of de olie.. Voeg de bloesem toe en verhit deze zachtjes.

Klop de eieren goed, voeg geraspte citroenschil naar smaak toe, bloem, de helft van de suiker en het zout. Zorg dat de bloesem goed verspreid ligt over de bodem van de pan en giet het mengsel erover. Bak op een normale manier een omelet door de inhoud na opstijven langzaam op de schuiven en om te draaien, zodat de buitenkant mooi bruin en de binnenkant licht aangestijfd is.

Stort de omelet op een schaal of een groot bord en snij er naar het aantal eters stukken of punten van. . Bestrooi de omelet met de overgebleven suiker of beter met poedersuiker en serveer met een partje citroen

HARTIGE VARIANT: Kip/vlier omelet.

kp reepjesi

  • De bloemetjes van 5 schermen vlierbloesem.
  • 30 gram boter
  • 100 gram gebraden kipfilet in reepjes
  • ½ teentje knoflook
  • Peper en zout
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel bloem
  • Verse bieslook
  • Zure room
  • Extra vlierbloemetjes
  • Bloemetjes van bieslook

Knip de bloemetjes los van de stelen,

Smelt in een koekenpan de boter, bak de uitgeperste knoflook licht aan en voeg daarna de kipfilet en de vlierbloesem toe. Zachtjes 3 minuten laten stoven. Op smaak met wat peper en zout.

Scheid de eieren. Klop de eiwitten met wat zout hard ( maak de gardes en de kom eerst met een schijfje citroen schoon). Meng de ei-gelen met de bloem, peper en zout en wat zure room. Klop goed los. Schep de stijve eiwit er door heen. Voeg deze massa bij de koekenpan. Voeg als laatste de fijngesneden bieslook toe. Roer om en bak er een mooie omelet van. Als de omelet van buiten mooi bruin en binnen net opgestijfd maar nog smeuïg is, stort men de omelet op een schaal. Wat lepels zure room erover verdelen en bestrooien met nog wat vlierbloesem en de bloemetjes van de bieslook.

bieslookbloempjes

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Marieke schreef:

    Let goed op dat je de vlierbloesem goed wast, er zitten vaak kleine beestjes tussen