VLIERBLOESEMTHEE     ZO UIT JE TUIN OF DE NATUUR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora en haar neven  zijn dol op kruidenthee. En daarnaast een grote fan van de smaak van vlierbloesem. Omdat nu de periode begint waarin vlier bloeit, zullen we wat vlierrecepten de komende dagen plaatsen.

Natuurlijk kan je van vlierbloesem heerlijke wijn, bubbels of limonade maken. Maar van vlierbloesem kan je ook heerlijke kruiden-thee zetten.

Zolang vlier bloeit kan je verse bloesem gebruiken.  Maar over een maand of zo is er geen bloesem meer. Geen nood want vlierbloesem is simpel te drogen.

Wat heb je daar voor nodig: een soort droograam.

De simpelste oplossing is een witte luierdoek of witte theedoek te nemen. Doe hierin de vlierbloesemschermen. Hang dit met een postelastiek op een goed te ventileren warme plek, het liefst niet direct in de  zon.

Een week later zijn de vlierbloesem droog en kan je ze in een pot met deksel wel een jaar bewaren.

Wel een etiket met datum ( jaar) en wat er in zit opplakken. Want vele gedroogde planten lijken na een tijdje erg op elkaar.

Omdat ik veel meer zaken droog, heb ik een aantal droogramen in elkaar geknutseld met fijn gaas erop aangebracht. Deze droogramen zijn te stapelen, zodat ik veel zaken tegelijkertijd kan drogen. Sommigen spannen vitrage over een raamwerk om kruiden en bloemen te drogen.

kruiden drogen

Er bestaan zelf droogkastjes werkend op zonne-energie.

Sommigen mensen drogen bloesems en kruiden ook in hun oven. Ze zetten dan de deur open en de oven op de laagste stand. Het gaat zo zeker, tenminste als je een elektrische oven hebt. Een gasoven geeft ook vocht af bij het verbranden van het gas. Zeer geschikt om brood in te bakken , maar om te drogen eigenlijk ongeschikt. Maar ik kies er meestal voor om alles nog langzamer te drogen ( en zonder gebruik te maken van een oven is het nog gratis ook).

Voor een lekker kop thee meng ik bloemen en kruiden meestal.

Bij vlier doe ik vaak munt of citroenmelisse. En voel ik me een beetje verkouden soms gember en kaneel. In een groot thee-ei in je theepot. theezeefjeOf neem een theezeefje weer in gebruik en trek deze bloemen zo los af.

vlierthee

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. "Hanneke" schreef:

    Ha lekker, vlierbloesemrecepten! Ik wil hier al langer meer mee doen, maar weet niet zo goed wat. Dus kom maar op met die tips!