VLIERBLOESEMWIJN HEERLIJK UIT DE TUIN OF DE NATUUR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

vlierbloesem

Er wordt al meerdere eeuwen van bloemen wijn gemaakt, ook van vlierbloesem.

Dit is een recept gebaseerd op een oud recept uit Frontiniac in Frankrijk uit het begin van de 18e eeuw. Natuurlijk is het aangepast aan de huidige tijd en smaak.

VLIERBLOESEMWIJN

Nodig:

  • Genoeg vlierschermen ( vol in bloei) om in maatbeker ruim 600 cc aan los geritste bloemen te hebben.
  • 1 kilo suiker ( ik neem meestal rietsuiker)
  • 450 gram rozijnen ( liefst niet gezwaveld/ vaak goedkoop bij Turkse winkel)
  • Sap van 2 citroenen en eventueel de schilletjes ( dan natuurlijk niet met chemicaliën behandeld)
  • 4 liter water
  • ½ liter zwarte thee ( afgekoeld)
  • Potje normale wijngist of als je dat niet hebt droge gewone (brood)gist

Neem een grote liefst stalen pan. Kook daarin de water, thee, suiker , rozijnen gedurende ruim een uur. Giet  de afgekoelde,

handwarme vloeistof over de vlierbloesem in een emmer. Maak intussen een giststarter met wat afgekoelde vloeistof en een extra schepje suiker. Roer hier de juiste hoeveelheid gist door ( maximaal 20 gram). Wacht tot de vloeistof zachtjes bruist en tot leven is gekomen. Is de vloeistof lauw gaat dan beter, maar vooral niet te warm maken. Voeg de citroensap en de giststarter bij de emmer. Laat zeker drie dagen op kamertemperatuur met een doek bedekt gisten. Roer de vloeistof zeker drie keer per dag om, zodat er meer zuurstof bij kan komen.

fles met waterslotGiet de vloeistof na de eerste heftige gistperiode door een zeef. En doe de vloeistof in een gistingsvat of fles, die je kunt afsluiten met een waterslot. Laat de jonge wijn totdat het gistproces bijna afgelopen is in deze fles of vat. Filter dan de wijn in schone flessen. Sluit die af (kurk of draaidop) en laat de wijn zeker 3 maanden in een koeler (kelder) ruimte rijpen.

Hoe ouder de wijn wordt hoe beter deze vlierbloesemwijn gaat smaken.

heldere vlierbloesemwijn ruim 1 jaar oud

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Janny de Wit schreef:

    Zorg dat je alleen lekker geurende vlierschermen neemt. De variant die naar kattenpies ruikt, laat je hangen. Zorg ook dat je geen groen van het scherm meeneemt want die maken debwijn bitter. De schermen een nachtje in de vriezer maakt het afritsen van de blaadjes een stuk makkelijker.