WALNOTEN IN MIJN SLA LEKKER UIT DE NATUUR

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Op een oud landgoed of op een terrein waar vroeger een boerderij of een buitenhuis stond kom ik op mijn wandelingen soms een oude okkerboom tegen. Zo noemde mijn ouders walnotenbomen en ze hadden het altijd over okkernoten.walnoten nog aan de boom Het zijn heerlijke noten en het is dan ook zeker de moeite waard om er veel te verzamelen als je een dergelijke boom tegenkomt. Als de noten op de grond onder de boom liggen kan je gerust meenemen  zelfs als ze nog in hun groenen bolster zitten.walnoten

Thuis kun je ze of op een warme plaats of als de zon schijnt in de zon ( bijvoorbeeld achter een ruit) goed drogen. Je kunt er ook met een verfbrander overheen gaan en dat na een dag of vier  herhalen. De bolster wordt dan vanzelf zwart en is er dan gemakkelijk af te halen. De dop van de walnoten kan met een notenkraker of een houten hamer kapot worden geslagen. Ook door twee noten tegen elkaar aan te drukken barsten ze open. De vliesjes moeten dan alleen nog verwijderd worden. De walnoot lijkt een beetje op de twee hersenhelften van een mens.walnoot 1

Walnoten kunnen in salades, brood, gebak, gerechten met vlees en wild gebruikt worden. Om zo te knabbelen zijn ze ook erg lekker. Met wat suiker kan je er walnoot-snoepgoed van maken.

  • 100 gram bruine suiker ( rietsuiker)
  • 125 gram gepelde walnoten
  • 4 eetlepels water

Halveer een gedeelte ( 60%) van de noten en hak de rest fijn.

Breng in een pan met een dikker bodem de water met de suiker aan de kook. Kook het in tot een stroopje. Voeg er dan de gehakte walnoten door. Door blijven verwarmen en roeren toto dat het mengsel taai begint te worden. Giet het uit op een bakblik bedekt met bakpapier. Verdeel het in kleine hoopjes op het papier. Druk in elk hoopje een halve walnoot. Rustig laten afkoelen en losscheppen met een paletmes en dan in stukken breken.walnootkramel 1

  • Zelf voeg ik wat zeezout bij de suikerstroop, maakt de smaak nog uitgesprokener.

Zelf vind ik wat geroosterde walnoten over een herfstsalade het einde.

paardenbloembladOp dit moment is er nog veel paardenbloemblad te vinden. Dat is een aardige basis voor een  herfstsalade. Was de bladeren wel in zijn geheel en breek ze daarna in kleinere stukjes. Wat eikenbladsla vult de smaak van paardenbloemblad goed aan. Een half rood uitjes in ringetjes erover.

Handperen in partjes maakt het geheel compleet. Sommigen kruimelen hier wat blauwe of overjarige kaas over. Een dressing van olie, appelazijn en wat mosterd. En natuurlijk als laatste een hand vol geroosterde walnootstukjes.salade-van-peer-en-blauwe-kaas

“Herfst is niet zo slecht” denk ik, terwijl ik een glaasje herfstbok erbij inschenk.donker bier

  • Kijk op de “ plukwijzer “, te vinden als site en app voor locaties met walnoten in uw buurt.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *