ZELF JAM MAKEN BASIS RECEPT
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
ALGEMEEN JAM RECEPT
Ook koken kan men leren door het veel te doen. Dat geldt zeker voor het maken van inmaak, daar speelt ervaring een belangrijke rol. Dat geldt dus ook als je jam of confituur gaat maken. Maak dus voor een van de eerste keren nooit van vele kilo’s vruchten jam maar beperk je tot maximaal 3 potjes.
Begin altijd voor de eerste keer jam te maken met vruchten die van nature een eigen geleermiddel bevatten ( pectine) en een gemiddelde zuurgraad hebben. Dus bij voorbeeld kruisbessen, aalbessen, pruimen, bramen, appelen.
Wil je van aardbeien jam maken voeg dus andere vruchten toe, die wel pectine bevatten en genoeg zuren aan de jam toevoegen. Dus wil je aardbeienjam zonder geleermiddel toe te voegen , dan kan men beste jam met van 2/3 aardbeien en bij voorbeeld 1/3 aalbessen maken. En zo maakte vele generaties huisvrouwen ook hun jam.
Gebruik op 1 kilo zachte vruchten ongeveer ¾ kilo suiker. Wil je minder zoete jam kan je de hoeveelheid suiker verminderen tot 1/2 kilo. De jam zal dan nog wel geleren, maar de bescherming tegen bederven is dan veel kwetsbaarder, dus deze jam moet je na aanbreken in de koelkast bewaren en binnen korte tijd opeten.
Was zo nodig de vruchten, snij ze schoon en klein. Kook ze in een pan met een dikker bodem tot moes. Doe dit op een klein vuur en blijf roeren. Kook vervolgens nog steeds op een kleine vlam de moes in tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg in een keer de suiker toe. Breng het geheel al roerend weer zachtjes tot kook. Kook alles nog 5 minuten door. Doe dan een druppel jam op een koud bordje. Vloeit de druppel niet uit, ook als je hem scheef houdt is de jam klaar.
Doe ze gelijk in schoongewassen en uitgelekte potten.
Vul de potten tot 2 centimeter onder de rand. Sluit daarna de potten. Zet ze op een houten plank.
Halverwege het afkoelen zet je de potten jam zeker 10 minuten op z’n kop. Na afkoelen etiket erop met alle noodzakelijke informatie en op een koele , donkere plek verder bewaren.
- Schrijf op het etiket de soort jam en wanneer die gemaakt is. Zo weet men wanneer je een potje te lang bewaard is. Dan kan men er meestal nog heerlijke taart en nagerechten mee maken.
- Natuurlijk kan ook in plaats van aalbessen een zakje pectine & wat citroensap ( of opgeloste citroenzuur – in warm water of appelsap) aan de aardbeienjam toevoegen.
Bij appelen en soms bij pruimen of abrikozen kan je een bodempje water toevoegen. Recept blijft verder hetzelfde.
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl