MAAK ZELF JAM – MAAR ALTIJD MET MATE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

zelf gemaakte jam

Het maken van jam en andere ingemaakte zaken in potten is voor iemand die met weinig moet rondkomen, vaak een betaalbare manier om afwisseling in je eten te garanderen. Bedenk wel dat zelf jam en zo maken toch, altijd ook geld en energie kost. In deze tijd van het jaar, waar soms overvloedig fruit in de natuur of goedkoop bij een teler of zo uit te tuin te oogsten is, kan men veel vruchten vinden , die geschikt zijn om te verwerken. Dus maak nu er jam van om de rest van het jaar ervan te kunnen genieten.

Maak zelf nooit te veel conserven. Nooit meer dan je in een winter zelf op eet plus een paar potjes extra om cadeau te geven.

Een aantal werkbare regels bij het maken van jam , marmelade en confituur.

  • Gebruik liefst zo mogelijk onbehandelde, niet bespoten, biologische vruchten om tot jam en zo te verwerken. En gebruik bij voorkeur goed rijp fruit, liever geen overrijpe vruchten, die al beginnen te schimmelen of te rotten.

bramen in overvloed

  • Was de vruchten zo het nodig is en zorgvuldig; schillen is vaak niet noodzakelijk. De meeste pectine( bindmiddel, die je voor jam nodig hebt)  zit net onder de schil.

pot jam frambozen

  • Snij groot fruit in stukken, verwijder de pitten. Maar bewaar grote pitten als bij kersen, pruimen  en abrikozen. Die pitten kan je beter in mate in een doekje wel meekoken bij het maken van de jam, want dat zorgt voor de lekkere smaak.

aardbeien 3

  • Gebruik een pan van roestvrij staal of gaaf geëmailleerd gietijzer. Alle andere pannen worden aangetast door de zuren in het fruit en maakt je jam niet lekker.aardbeienjam
  • Voorkom aanbranden en overtollige schuimvorming door een pan te kiezen met een dikke bodem. Je kan de bodem zelfs met wat gesmolten boter of olie invetten.

rode kruisbessen

  • Zet zachte vruchten met veel water in zich zelf zoals bijvoorbeeld. aardbeien en bessen op zonder water. Bij hard fruit als appels en peren voeg je het minimum aan water toe om het fruit tot moes te kunnen koken zonder aan te branden.

gelei van kruisbessen en rode bessen

  • Kook de vruchten al roerend tot moes met het gas op een lage stand.

bosbes

  • Als de vruchten voldoende zijn ingekookt, voeg je in een keer de suiker  in welke vorm dan ook met eventueel een geleermiddel (pectine) en citroensap toe en kookt alles dan nog maximaal 5 minuten door.

vlierbessenjam in meerdere samenstellingen

  • Voeg voor confituur waar je graag stukjes fruit in wil hebben de helft van het fruit pas toe als de andere helft al tot moes gekookt is.

framboos

  • Door citroensap en eventueel een paar korrels zout maak je de smaak van een jam vaak beter.jam-maken 1
  • Jam stijft pas echt op na afkoeling.

aalbes

  • Maak potten echt goed schoon. Gebruik soda. En gebruik jampotten met slimme deksels.

jam potten wassen

  • Vul de jampotten tot net onder de rand. En laat ze afkoelen op een houten plank of werkbank.

vlierbessen

  • Keer halverwege het afkoelen de jampotten ongeveer 10 minuten om.
  • Maak jam met liefde

Verzamel vruchten uit de natuur nooit direct langs wegen en op plekken waar er waarschijnlijk van alles gespoten is, zoals spoorwegen en -dijken, fietspaden en intensief bebouwde akkers en weilanden.

En pluk niet te veel vruchten in een keer in gebieden van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Ook ander eigenaars van natuurgebieden en landgoederen hebben soms de neiging om boetes te geven als je teveel in een keer plukt. Maar dat moet je trouwens ook nooit doen, want andere als dieren en insecten hebben producten uit de natuur meer nodig dan wij , mensen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...