ZIJN ALLE SOORTEN POMPOEN EN KALEBAS EETBAAR?

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

pompoen-en-kalebas

“Zijn alle soorten pompoen en kalebas eetbaar?”  is een vraag , die we vaker horen.

Daar zou je eigenlijk ja op kunnen antwoorden. Maar toch zou ik niet alles wat aangeboden wordt gaan eten.

KALEBASSEN ( oorspronkelijk afkomstig uit West Afrika)

 

kalebas-1

Want sommige kalebassen hebben geen vruchtvlees en de schil ervan is bitter en niet eetbaar. Ik zou alleen jonge kalebassen eten als die echt jong zijn en in ieder geval wel vruchtvlees bevatten. Maar dan kunnen ze nog erg bitter van smaak zijn en dus niet lekker.

Probeer het uit door een klein stukje te koken ( 10 minuten maximaal en dan te proeven)! Lekker oké, niet lekker of zelfs echt bitter niet mee koken.

Is de kalebas niet lekker kan men er altijd nog een lepel van makenkalebas-als-lepel of misschien heb je een peniskoker nodig!!??.

kalebas-ander-gebruik

POMPOENEN ( van oorsprong uit midden Amerika)

Dan zijn verder alle pompoenen wel eetbaar, maar ook die zijn niet allemaal erg lekker.  Dus voor soorten waarvan je de smaak niet kent, ook gewoon uitproberen.

Ervaring heeft geleerd dat groot uitgegroeide pompoenen , maar ook courgettes hoe groter ze worden steeds minder lekker worden. Dus grote exemplaren moet je niet voor de smaak gaan koken, ze kunnen alleen als vulling voor groenteschotels, curry’s en zoetzuur in beperkte mate gebruikt worden. Maar ook hier moet men eerst gaan proeven.

Trouwens de oranje pompoenen met duidelijk donker rode randen aan de buitenzijde, die nu als Halloween-pompoen woorden aangeboden, kan men beter ook geen soep koken. Want dat is zonde van het werk en de verdere ingrediënten.

 

Dus nu nog een recept om wel lekkere pompoenen in te verwerken:
MIJN OUDERWETS LEKKERE POMPOENSOEP:
http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/pompoensoep/

Neddis Pompoensoep

En gelijk in hetzelfde artikel het recept voor pompoenfrites.
En om echt de smaak te pakken te krijgen, bak eens met pompoen:

Pompoencake

 • 300 gram suiker
 • 1 eetlepel olie
 • 3 eieren
 • 1 eetlepel geschaafde walnoten
 • 300 ons bloem
 • 200 gram fijn geschaafde of gesneden pompoen
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 klein flesje bronwater met koolzuur
 • Bakpoeder
 • 1 theelepel gemalen kruidnagels
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • Wat gemberpoeder.

 

Meng eieren, bloem, eieren en suiker met de kruiden goed door elkaar, voeg dan al roerende er zoveel bronwater door dat er een stevig deeg ontstaat. Doe alles in een goed ingevette stevige bakvorm. Dek de deegvorm af met dubbel aluminiumfolie, ook met olie ingesmeerd. Zet alles in een voorverwarmde oven van 150°C . Bakken tot het deeg helemaal gaar is ( gebruik een breinaald!). In de vorm laten afkoelen. Verwijder eerst de folie.  Nog warm , maar wel afgekoeld of koud in plakken of taartpunten snijden.

pompoen-cake

Lekker met dunne plakken kaas, maar ook met chocopasta of notencrème.

 

ECHT EEN RECEPT OM UIT TE PROBEREN.

pompoen-uitgesneden

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...