LOFLIED OP DE ZURE BOM

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Je kunt veel groenten zoetzuur inleggen, van courgettes tot radijsjes. Toch is de meest bekende en geliefde zoetzure groente nog steeds de augurk. De zure bom heeft niet zo’n geweldige naam. Veel mensen twijfelen, of er überhaupt nog wel vitaminen in zitten. Ze houden het er maar op, dat de zoetzure augurk vooral lichtgroen zuur vocht tussen een donkergroen velletje is.

Die vooroordelen zijn spijtig, want de zure bom is een prima groente. Vitamine C bevat de groene lummel niet meer, maar de meeste andere vitaminen zijn nog net zo aanwezig, als toen de augurk werd geoogst. Bijvoorbeeld vitamine K, de vitamine die onder andere botontkalking tegengaat. Een pot augurken is een goedkope en veelzijdige bijdrage aan de spaarzame maar gezonde keuken. We zetten de tonen van dit loflied eens swingend op een rijtje:

  • Zoetzure augurken zijn een heel goedkope groente. Een grote pot is bij de voordelige supermarkt voor soms maar een paar dubbeltjes te koop.
  • Zoals gezegd: de augurk is niet alleen maar zuur, lichtgroen water. Er zitten echt heel veel vitaminen in.
  • Veel calorieën bevat de zure bom niet. Als je dus een gezonde snack vol smaak zoekt, die niet dikmaakt, dan kom je vanzelf uit bij de augurk. Je hebt zelfs kleine eenhaps cocktailaugurkjes. Je hoeft er alleen nog maar een prikkertje in te steken, en het kan zo op tafel bij de borrel of tv.
  • Je kunt eindeloos variëren met zoetzure augurken. In zelfgemaakte salades en rauwkostschotels zorgen ze voor een zurig accent, en fijngehakt zijn ze een smakelijke bijlage bij bonen en erwten. Zoals gezegd: ze voegen wel degelijk ook vitaminen toe aan de schotel. Beleg je boterham met kaas eens met dunne plakjes augurk, enzovoort, enzovoort.
  • Je kunt augurken heel lang bewaren, zelfs als je de pot al geopend hebt. In de koelkast blijven augurken in het zuur letterlijk nog weken prima te eten. Je hebt dus altijd iets bij de hand, waarmee je een saai armoedemaaltje toch een lekkere kick mee kunt geven.
  • Zelfs als alle zure bommen opgesmikkeld zijn, blijft er nog iets over dat je kunt hergebruiken: het zoetzure inlegvocht in de pot. Doe er plakjes komkommer in, zet de pot in de koelkast, en binnen een aantal dagen heb je zoetzure komkommersla. Twee voor de prijs van één.

We stoppen maar, want wie eenmaal het loflied op de zure bom aanheft, BLIJFT zingen. We hopen in ieder geval, dat we die bescheiden zoetzure groene rakker een beetje voor het voetlicht hebben gebracht. Als de voordelige, gezonde, goedkope en smakelijke superster van je keuken. En ze zitten in een pot, dus ze lopen niet weg. Altijd bij de hand.

LEES MEER:   Van echte Hollandse grove mosterd worden we ook zo blij:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/drie-hoeraatjes-voor-de-echte-hollandse-grove-mosterd/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Lot schreef:

    Ik ben er altijd al gek op geweest. In mijn jeugd kwam er op zondag een joodse zuurkar in de straat.