MAAK KOKEN LEUK (HET KAN BEST)

Er zijn steeds meer mensen die zeggen: ‘Koken? Bluh, geen zin!’ Honderd jaar geleden was je dan verhongerd, want toen kon je nog geen eten uit de muur trekken of door een scooter laten bezorgen. Je moést koken, of je dat nu leuk vond of niet. Tegenwoordig zijn er duizend-en-één mogelijkheden om aan maaltijden te komen waar je niets voor hoeft te doen. Af en toe is dat best lekker. Maar als je het elke dag met bezorgmaaltijden doet, dan heeft dat allerlei nadelen.

In de eerste plaats zitten kant-en-klare maaltijden vol vet, suiker en zout, en bevatten heel veel calorieën. Bovendien is het thuisbezorgen en afhalen, relatief gezien, heel duur. Je wordt er dus een armlastige dikkerd van. Kijk maar naar de VS, waar niemand meer zelf kookt en iedereen overgewicht heeft. Dus: als je geen zin hebt in koken, dan máák je maar zin. Zin maken kan best. Hier een aantal tips, die je kunnen helpen om wel met plezier de keuken op te zoeken:

 • Sluit je dag bewust af, voordat je met koken begint. Maak van het koken (en het aansluitende eten) een overgang naar een rustige en genoeglijke avond. Stop klokslag vijf uur met je werk en je besognes, en open de avond en de rest van de dag met het koken van een maaltje. Schenk jezelf wat in: een extra lekker kopje thee, een glas frisdrank, of desnoods een klein (!) glaasje wijn. Vier het moment waarop je gaat koken.
 • Experimenteer eens met nieuwe recepten en nog onbekende ingrediënten. Elke dag draadjesvlees, piepers en groente met een papje is sinds de jaren vijftig geen uitdaging meer. Probeer eens wat anders, iets uit de internationale keuken bijvoorbeeld, met exotische kruiden en onverwachte smaakjes. Dan wordt koken meteen veel leuker. Zelfs als je het uiteindelijk niet zo geweldig vindt smaken, is zo’n nieuw recept een reden om met liefde en aandacht de pollepels te hanteren.

 • Nodig andere mensen uit voor een etentje, zoals vrienden, familie of buren, en maak iets lekkers voor ze klaar. Als je mensen uitnodigt, kun je ze verrassen met nieuwe gerechten en hippe smaakjes, waar je een beetje je best voor moet doen. Alle dingen waarvoor je je best moet doen, zijn leuker dan de dingen die je op de automatische piloot doet.
 • Maak van je keuken een leuke verblijfplaats. Een saaie of rommelige kookplek nodigt niet uit tot kokkerellen, hooguit tot opwarmen in de magnetron. Met wat grappige snuisterijen, een leuke fruitschaal, sfeervolle schilderijtjes aan de muur en een stel nieuwe gordijnen voor de ramen ben je al een heel eind. Maak het je zo gezellig mogelijk in je kookhol!
 • Lees kookboeken voor de lol. Kijk naar de lekkere plaatjes, en kijk of je een recept vindt, waar jij best eens je best voor zou willen doen. Kookboeken lezen kan je er uiteindelijk toe aanzetten om ook echt eens met liefde te koken.

Zelf koken heeft vele voordelen. Het is gezonder en het kost veel minder geld dan de patatboer of de pizzabezorger. Bovendien is het een leuke hobby, die je veel voldoening geeft. Probeer die hobby te ontdekken, dan verdwijnt vanzelf het idee dat het een vervelende plicht is. Je lijf, je portemonnee en je sociale contacten zullen het je danken.

LEES MEER:   Goede kookboeken zijn een goed begin, als het op fijn koken aankomt:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/goede-kookboeken-zijn-een-goed-begin/

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Maryam schreef:

  Overdrijven is ook een vak. Er zijn heus wel mensen in de VS die normaal koken en niet dik zijn. Ondertussen heeft de helft (!) van alle Nederlanders overgewicht…

  • neef Groen schreef:

   MARYAM,

   Natuurlijk heb je gelijk, maar zelf koken is veel beter voor iedereen. Om een veelheid aan redenen.

   groet, namnes de neven van Tante Dora