MAALTIJDEN BEREID MET VLEESWAAR KUNNEN BEHOORLIJK VOORDELIG ZIJN (EN SMAKELIJK)

De decembermaand hoeft niet per se de maand van de grote hompen lillend vlees te zijn, die de doperwtjes en de aardappelkroketjes half van je bord drukken. Vegetariërs weten dat natuurlijk al lang. Maar ook mensen die wel af en toe een stukje vlees kunnen waarderen, hoeven niet meteen een biefstuk van een pond. Wie maaltijden bereidt met vleeswaar, zoals worst en ham, kan lekker tafelen en toch voor weinig geld een stukje vlees eten.

Dora tapas rookworst 1 klein

Vleeswaar heeft drie voordelen:

  • vleeswaar is doorgaans niet duur, zeker als je op de aanbiedingen en de afprijzingen let
  • het zit vol smaak, waardoor je er in principe weinig van nodig hebt, om het toch te proeven
  • je hoeft worst en andere vleeswaren meestal niet meer te koken, en dat scheelt tijd en energie

Tips

Hier een aantal tips om vleeswaren te gebruiken in je maaltijden:

  • Ontbijtspek is een prima bijlage bij zuurkool, aardappelschotels en een potje tuinbonen. Of als basis van de overbekende spaghetti carbonara. Anderhalf ons goedkoop ontbijtspek kost soms minder dan een euro. Je moet ontbijtspek wel verhitten, je kunt het niet rauw eten. Het bijpassende recept van tante Dora:   http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/tuinbonen-met-spekjes/
  • Over zuurkool gesproken: een lekker broodje belegd met boter en katenspek, met daarop een bergje rauwe zuurkool, gekruid met een lik mosterd, is niet alleen lekker maar ook erg gezond. Met een kommetje groentesoep heb je in een handomdraai een complete maaltijd. In tegenstelling tot ontbijtspek is katenspek al gaar, je hoeft het niet te verhitten. Het bijpassende recept van tante Dora:   http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/zuurkoolbroodjes/
  • Ham is de koning van de snelle keuken. Klassiek zijn gerechten als macaroni met ham en kaas, de uitsmijter en de tosti. Daarvoor gebruik je de bekende roze fabrieksham, die je vaak voor minder dan een euro per anderhalf ons kunt kopen. Rauwe ham is meer gerookt, en heeft daardoor meer smaak. Je kunt rauwe ham serveren als carpaccio, met een vinaigrette en pijnboompitjes. Zelfs in pastasausjes en in Aziatische roerbakschotels kan rauwe ham voor een pittig accent zorgen. Het bijpassende recept van tante Dora:   http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/carpaccio-van-rauwe-ham-met-zuinige-uitleg/

Dora carpacco 2

  • Droge worst zoals salami, chorizo en cervelaatworst kun je prima verwerken in salades, maar ook in stoofpotjes met bonen. In risotto en in pastasausjes geeft pittige worst een lekkere kick. Overigens: ook de oer-Hollandse rookworst is een vriend in de keuken. Vooral de gare varianten, die je niet meer hoeft te verwarmen, zijn gemakkelijk toe te passen in pasta en uiteraard in stamppotten en wintergroenten. Het bijpassende recept van tante Dora:   http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/plaatpizza-van-brooddeeg/
  • Hier een oude bespaartip uit de jaren tachtig (uit de vorige grote crisis) destijds bedacht door het Nibud: opgerold kunnen plakjes worst of ham het stukje vlees naast de piepers vervangen. Ham, maar ook plakjes lever en zelfs boterhammenworst vervangen zo de slavink en de riblap. Als je de plakjes oprolt, dan lijkt het heel wat. Je kunt de rolletjes kruiden met een lik mosterd. Het bijpassende recept van tante Dora:   http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/goedkoop-vlees-goedkope-vis/

Dora rolletjes vleeswaar

Wees creatief en vindingrijk, en maak wat lekkers met een kontje worst en een paar plakjes spek. Meer recepten kun je zoeken via de zoekmachine van onze site, rechts bovenaan deze pagina.

LEES MEER:   Je kunt heel wat maken met restjes vlees, zoals deze omelet van de schaapherder:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/restjes-vlees-maak-omelet-van-een-schaapherder/

 

Dit vind je misschien ook leuk...