MAALTIJDEN LATEN BEZORGEN?

Je hoeft de deur niet meer uit, als je iets wilt eten én als je niet wilt koken. Je hoeft niet eens meer echt op te bellen. Een app, en het is een kwestie van een paar toetsen. Soms binnen een kwartier is de hap geleverd, door iemand die zich met ware doodsverachting op een fiets of brommer door het verkeer heeft geslingerd. Even contactloos betalen, en eten maar.

Wel handig, maar ook een beetje jammer. Want maaltijden bestellen is inmiddels zo gemakkelijk, en wordt ook zo vaak gedaan, dat de burgers van Nederland van lieverlee vergeten hoe ze moeten koken. Waardoor ze steeds afhankelijker worden en blijven van bezorgdiensten. Vroeger waren het vooral mannen die niet konden koken. Of liever gezegd: die beweerden niet te kunnen koken. Maar tegenwoordig zijn er hele huishoudens waar zelfkoken een uitzondering is, ook onder de dames, die het ook niet meer hebben geleerd. Of de lessen van hun moeder of oma zijn vergeten.

Zombie

Koken is net als fietsen of een vreemde taal spreken: als je het niet af en toe beoefent, verleer je het vrij snel. Dan word je een soort zombie, die van bezorgmaaltijden en afhaaleten leeft. Dat heeft vier belangrijke nadelen:

• Maaltijden laten bezorgen is heel duur, als je puur kijkt naar de in de maaltijd verwerkte ingrediënten. Aan die ene bestelhap moeten veel mensen verdienen, van de baas via de kok tot aan de bezorger. Dat tikt behoorlijk aan. Wie alles laat bezorgen is echt fortuinen kwijt, duizenden euro’s teveel per jaar.

• Bezorgde maaltijden zijn vaak te vet, te zout, te zoet en bevatten nog maar weinig vitaminen. Door alle toegevoegde smaakmakers ligt het eten lekker op de tong, maar het zijn vooral ongezonde smaakmakers, en geen gezonde kruiderij en de pure, natuurlijke smaak van het voedsel.

• Hoewel sommige bezorgers tegenwoordig milieubewust op de fiets komen (vooral piepjonge, goedkope bezorgers die nog niet op een brommer mógen), wordt er veel brandstof extra verbruikt om het spul naar jou toe te brengen. Wie thuis kookt, heeft een heel kort lijntje van keuken naar mond en maag.

• En nogmaals: wie niet regelmatig kookt, verleert de kunst. Dan ben je afhankelijk van een professioneel kookbedrijf. Eigenlijk ben je dan een junk, want je kunt niet meer zonder. Bovendien mis je als niet-koker heel veel bevrediging die de thuiskoks wel hebben, bij het bereiden en eten van een goed, zelfgemaakt maaltje.

Bestel gerust eten, maar doe het niet te vaak, zou tante Dora zeggen. Geef het uitgespaarde geld aan het fonds voor de wederopbouw van de Notre Dame in Parijs, dan doe je echt wat nuttigs met je geld.

LEES MEER: En als je wat restjes rauwe groente overhoudt, kun je zelfs daarvan nog een heerlijk soepje koken:

STRONKENSOEP

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Anoniem schreef:

    Als je lekker snel wilt eten en het mag best een beetje vet en zout zijn, dan is zelfgemaakte pasta carbonara een aanrader. Uitje fruiten met knoflook, spekjes erbij uitbakken. Ondertussen snelkookmacaroni koken. Eitje hutsesklutsen met scheutje slagroom, of koffiemelk kan ook. Als de macaroni kookt en het ei/spek mengsel lekker ruikt, alles doorelkaar gooien en er nog wat verse peper over malen, en desnoods wat kaas raspen. Ook verse basilicum kan er bij. In 10 minuten klaar, en als je de hele week verantweurd eet, kan dit best voor een keertje!