‘MAGENVULLERS’

Drie jaar geleden, in 2014, toen ze pas met Zuinig met tante Dora begonnen, moesten de neven nog een beetje hun draai vinden. De meeste bijdragen waren toen kort, en vaak ging het om tips die een verstandig mens ook zelf wel kan bedenken. Deze vroege periode van Dora leverde echter ook een heel mooi woord op: ‘magenvullers’. Het is een woord dat niet in de Word-woordenlijst staat. Maar de tip is nog steeds geldig.

dora-hasselback-aardappelen-1

Magenvullers zijn voedingsmiddelen als pasta, rijst, aardappelen, brood, meel, een blik bonen of erwten en andere zetmeelproducten, die zorgen voor een gevuld gevoel. Met voldoende magenvullers in je keukenkastje heb je nooit een knorrende maag. Natuurlijk zijn rijst en pasta zonder iets erbij saai eten. Maar met de magenvullers als basis kun je, samen met een paar simpele en goedkope ingrediënten erbij, een maaltje klaarmaken dat niet alleen vult, maar dat ook lekker is. Soms kom je met een uitje, wat spekjes of met een hardgekookt ei al een heel eind.

Van Gogh

Zelfs de aardappeleters van Van Gogh aten hun piepers niet zo uit de aardappelpan, zoals je misschien zou denken, als je het beroemde schilderij ziet. Ze doopten de aardappelen in gesmolten vet en daarna in de mosterd. En ze dronken er cichoreikoffie bij. Dat klinkt toch al anders dan alleen maar droge aardappelen. Magenvullers zijn de noodzakelijke basis voor je maaltijd. De rest erbij komt bijna vanzelf. Zorg dus altijd dat je een voorraadje pasta, rijst, aardappelen en andere voedzame basisingrediënten in huis hebt. Als het aan het eind van de maand krap wordt, heb je zo altijd te eten, wat er ook gebeurt.

dora-hasselback-aardappelen-3

Als de magenvullers na een magere periode op zijn, dan is het wel verstandig om in een financieel wat betere periode de geslonken voorraad aan te vullen. Want er komt vast weer een moment waarop je blij bent dat je ze hebt.

LEES MEER:   Om een voorbeeld te geven:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/spek-ui-en-aardappelen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Greet schreef:

    Het was vroeger (ik ben nu vijftig) bij ons heel gewoon om eerst bord eten met groente vlees aardappels te eten en een tweede bord met aardappels jus en mosterd. Er gingen heel wat aardappels op die manier doorheen met zes kinderen en vriendjes en op een gegeven moment ook met aanhang. Gelukkig verbouwden we die aardappels zelf.

  2. cilia schreef:

    Haha, bij maagvulling denk ik altijd als eerste aan die bakken kant en klare lasagne. Niet vies maar totaal geen kraak of smaak aan. Dus alleen goed om je maag vol te krijgen, maar absoluut niet lékker eten, genieten van je eten.