MINDER ENERGIE VOOR HEET WATER

Je staat er niet zo bij stil, maar elke keer als je een kopje thee zet of een pan pasta maakt, gebruik je energie om het water heet te maken. Het opwekken van energie kost geld, en dat wordt aan jou doorberekend. Kortom: energie kost geld. Door op een verstandige manier water te koken kun je op jaarbasis veel geld besparen. Misschien mogen we je wat suggesties geven?

  • Als je drie aardappeltjes wilt koken, vul de pan dan niet tot de rand met water. Zorg dat de aardappelen net onder staan. Al dat teveel aan water moet verhit worden, en kost dus extra gas of elektriciteit. Als de aardappels net onder staan, koken ze ook gaar. En zelfs met nog veel minder water kan je met de deksel op de pan, aardappels in feite gaar stomen.
  • Doe dan wel de deksel op de pan. Het maakt echt een merkbaar verschil of je water met of zonder deksel aan de kook brengt. Het deksel is er niet voor om het eten eraan te hinderen om uit de pan te springen, of om nieuwsgierig gegluur in de pannen te voorkomen, maar om het nodig ontsnappen van warmte ( en geur, dus smaak) te voorkomen.
  • Zet het vuur niet te hoog. Het eten wordt niet sneller gaar wanneer het water schuimend tegen het deksel kolkt. Kokend water is precies honderd graden Celsius, of het nu hard of zacht kookt. Zacht koken is echter goedkoper dan hard koken, want het kost minder gas of elektriciteit.
  • Soms loont het de moeite om water vóór te koken in een elektrische waterkoker. De efficiëntie van een waterkoker is negentig procent. Dat wil zeggen dat negentig procent van de gebruikte energie daadwerkelijk wordt gebruikt om het water te verwarmen. Je moet dan wel de waterkoker ook regelmatig ontkalken.  Bij een fluitketel of een pan met water op het fornuis is het rendement zestig procent. Je merkt het ook meteen: eenzelfde hoeveelheid water begint in een waterkoker veel sneller te koken dan in een fluitketel of in een pan. Probeer het maar eens. Giet het kokend hete water uit de waterkoker in de pan en zet het vuur hoog. Als het water weer kookt kunnen de rijst of de pasta er direct in.

Deze tips zijn heel basic. Maar ze geven ook aan, dat het de moeite loont om op een basic niveau over besparingen na te denken. Water koken doe je elke dag diverse malen. Als je dat met overleg doet, bespaar je elke dag een paar dubbeltjes, en op jaarbasis tientallen euro’s. Het is gelijk een kleine bijdrage in duurzaamheid.  Je hebt het zelf in de hand.

LEES MEER:   Even tussendoor: vogels drinken ook graag water, ook in de herfst:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/vogels-lokken-denk-aan-het-water/

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

  1. liesbet schreef:

    Ik gebruik geen water om de aardappelen te koken. Ik schil, was en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Ik spoel ze even en leg ze nadien in een stenen pot die in de microgolfoven mag. Daarna de microgolfoven aanzetten op de hoogste stand. Na vier en een halve minuut zijn de aardappelen (in ons geval 250 g) zijn de aardappelen gaar. Het enige wat ik aan water verbruik bij klaarmaken van aardappelen is het kleine beetje spoelwater na het schillen. Na de bereiding met een vork even controleren of de aardappelen gaar zijn, indien niet zet ik ze nog een paar extra seconden in de microgolfoven.

  2. Bieke schreef:

    Voor Liesbet, aardappels afspoelen en dan pas in gelijke stukken snijden, aan de binnenkant van de aardappel zit geen vuil maar wel vitaminen, die je er dus uit/af spoelt.

    Ik kook mijn aardappelen in een bodempje water, ik hoef nooit af te gieten.
    Als ik macaroni oid. kook, dan zet ik de pan op het gas met een bodem water in de waterkoker kook ik het benodigde water voor de macaroni, het kokende water gooi ik in de het pan en dan de macaroni erin, als het kookt kan het gas uit, de macaroni is dan in 5/6 minuten gegaard, werkt ook zo met een eitje..
    Als ik groenten kook is een bodem water ook genoeg en wat er toch nog aan water overblijft afgieten in een kopje en gebruiken voor de jus/saus of opdrinken als groentenbouillion.

    Warme water van de ochtendeitjes bewaar ik voor mijn eerste afwas Eitjes laat ik koud worden in een kommetje koud water

    • liesbet schreef:

      Bieke, ik hou in het vervolg rekening met je opmerking om de aardappelen in zijn geheel eventjes af te spoelen om het vitamineverlies te beperken.
      Jij gebruikt een bodempje water maar als je aardappelen in dat bodempje water liggen te koken, verlies je zowiezo ook de wateroplosbare vitamines uit de aardappel. Stomen is dan eigenlijk nog een betere optie om het verlies aan wateroplosbare vitamines te beperken.

  3. izerina schreef:

    Een ketel water op de kachel voor allerlei klusjes scheelt ook.

  4. Greet schreef:

    De meeste energie voor warm water wordt via de douche gebruikt.
    Ik kocht deze zomer, tijdens het dreigend watertekort, een waterbesparende douchekop van Niebla, die vijf liter water per minuut gebruikt. Er wordt dus minder water verwarmd voor de douchebeurt én je bespaart ook nog water. Verder is er niks ingewikkelds aan, gewoon oude douchekop eraf,nieuwe erop.Klaar voor gebruik.