ROL EENS VLEESWAAR OP JE BORD

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was het ook al crisis, ook behoorlijk erg. Jongeren kwamen niet aan het werk, en werden van lieverlee maar punks en krakers. Dan maar geen carrière, als het toch niet mag van de economie. Ook toen al gaf het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) advies aan minder draagkrachtigen, hoe ze met weinig geld toch behoorlijk konden eten.

Dora rolletjes vleeswaar

In de Tante Dora Bespaar Bibliotheek (TDBB) staat een klein boekje met de titel Goed eten voor weinig geld: tachtig menu-ideeën voor F 2,00 of F 2,50 per persoon. Wie bewaart die heeft wat, zei tante Dora altijd. En zo kunnen we dit bespaarboekje van het Nibud uit de jaren tachtig in de huidige crisis weer afstoffen en er opnieuw van leren. Voor twee gulden koop je tegenwoordig niets meer, maar de tips zijn opvallend tijdloos.

Indrukwekkend

Zoals de tip om, in plaats van een stuk gebakken of gebraden vlees, plakjes vleeswaar naast de groente op je bord te leggen. Als je plakjes ham of worst oprolt, eventueel vooraf besmeerd met wat mosterd of sambal, dan heb je al snel een indrukwekkende berg vlees op je bord liggen. Het lijkt meer dan het is, terwijl je bovendien ten minste de zestig gram vlees per dag binnenkrijgt, die de voedingsexperts ons aanraden te eten (als je vlees eet, natuurlijk).

Sommige soorten vleeswaar zijn erg goedkoop, zoals industriële ham, boterhamworst en gebraden kipfilet. Soms heb je al anderhalve ons voor beduidend minder dan een euro. Het is geen luxe vleeswaar, maar er kunnen twee mensen vlees van eten. Let ook op afprijzingen vanwege de naderende houdbaarheidsdatum. Dan kun je misschien zelfs luxe hammetjes en buitenlandse worst oprollen en bij de warme maaltijd serveren.

dora-nibud

Het is geen haute cuisine, die opgerolde vleeswaar. Maar het is ook niet slecht. Het ziet er niet slecht uit op je bord, en het smaakt ook niet slecht. Bovendien hoef je het niet te bakken of te braden, dat scheelt energie. Is vleeswaar niet vet en zout? Er zijn magere soorten vleeswaar, zoals kipfilet en rookvlees, en producenten letten tegenwoordig erg op de toevoegingen aan hun producten. Dat valt erg mee.

Je hebt zo natuurlijk geen jus voor over de piepers, dat klopt. Maar je kunt heel goed een klein vlokje boter of margarine over je aardappelen laten smelten. Dat is minstens zo lekker als jus, en waarschijnlijk zelfs minder vet.

VEGETARISCH: voor iedereen die geen vlees wil gebruiken, is er nu een overvloed aan “vlees-“waren te krijgen zonder een druppel vlees erin.

LEES MEER:   Vlees of vleesloos? We schreven er al lang geleden over:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dora-gedachte-van-de-dag/vlees-of-vleesloos/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *