ROND DE MIDDELLANDSE ZEE LIJKEN DE KEUKENS VOOR ONS VAAK OP ELKAAR

Er is nog steeds veel sympathie voor de zogenaamde Mediterrane keuken, de manier van koken van de landen rond de Middellandse Zee. Daar wonen nogal wat verschillende volkeren. Spanjaarden, Fransen, Italianen, Turken, Egyptenaren en de bewoners van al die andere landen in Noord Afrika. Qua geschiedenis, politiek en religie zijn ze heel verschillend. Maar hun keukens lijken heel erg op elkaar.

Dat heeft onder andere te maken met allerlei producten die eigenlijk alleen rond de Middellandse Zee worden verbouwd, zoals olijven, wijn, en ontelbare smakelijke groenten en vruchten. Bovendien is de Middellandse Zee rijk aan vis, en grazen overal schapen en geiten, of je nu in Turkije of in Spanje woont. Alleen al daarom lijken de keukens in al die landen op elkaar. Bovendien drijven ze al duizenden jaren handel met elkaar. Dan leer je elkaar goed kennen, inclusief de gerechten die bij de ander op tafel staan.

Beïnvloeding

De wederzijdse beïnvloeding zorgt ervoor dat de recepten rond de Middellandse Zee op elkaar lijken. De in kleine potjes opgekookte, gemalen koffie heet in Turkije Turkse koffie. Maar de Grieken drinken hun koffie ook zo, en noemen hem natuurlijk Griekse koffie. Met rijst gevulde wijnbladeren heten zowel in Turkije als in Griekenland dolma.

Tegenwoordig mag je de witte, brokkelige kaas die overal rond de Middellandse Zee wordt gemaakt niet meer feta noemen, want die naam mag zo’n kaas alleen dragen als hij uit Griekenland komt. Zoals champagne alleen champagne mag heten, als hij uit de Champagnestreek komt. Dus ligt het in Nederland nagemaakte spul in de winkel als ‘witte kaas’ of wordt er ‘Griekse stijl’ achter gevoegd, zoals je ook alleen ‘Griekse yoghurt’ mag zeggen, als de yoghurt ook echt uit Griekenland komt, en je anders ‘yoghurt Griekse stijl’ moet zeggen.

Zonnige keuken

Ondanks dat blijft de Mediterrane keuken een bijzondere keuken, of de kaas nu uit Nederland of ‘echt’ uit Griekenland komt. Bovendien is deze zonnige keuken niet duur, vaak gemakkelijk te bereiden, gezond en lekker. Vandaar dat veel van de recepten van tante Dora geïnspireerd zijn op de eetcultuur rond de Middellandse Zee.

LEES MEER:   Hier een lekker Mediterraan recept, met aubergine:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/ovenschotel-van-aubergine-met-kaas-vegetarisch/

Dit vind je misschien ook leuk...