SNIJ ZELF EN HOUD GELD, SMAAK EN VITAMINEN OVER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

tante-dora-kookschrift 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Naast recepten vinden we ook vele tips in haar kookschrift. Bijvoorbeeld om zelf je groente en fruit te snijden en geen voorgesneden zakjes in de supermarkt te kopen.

Een goed keukenmes en een snijplank zijn een kleine investering, waarmee je ontzettend veel geld kunt besparen. Als je tenminste niet opziet tegen een klein beetje werk. Zelf je groenten snijden is niet alleen een stuk goedkoper, het is ook gezonder en smakelijker. Want het gebruiksgemak van voorgesneden groenten heeft een hoge prijs, in allerlei opzichten.

Dora Syrische salade 1

 

Alles moet tegenwoordig snel en gemakkelijk, inclusief koken. Dat je zelf de rauwe ingrediënten in een hete pan moet doen is tot daar aan toe. Maar blijkbaar wil niemand meer wassen en snijden. Dat kan sneller en gemakkelijker, schijnt iedereen te denken. Gewoon een plastic zakje openknippen en de inhoud hup! in de wokpan. Even roeren en een saus uit een flesje erbij: klaar!

Voor al dat keukengemak moet je wel een prijs betalen. Een drievoudige prijs:

  • Voorgesneden groenten kosten veel meer dan ingrediënten die je zelf snijdt. Zo’n zak pasta- of soepgroenten voor € 1,49 bevat hooguit voor 49 cent groente. De groentesnijder in de levensmiddelenfabriek (of liever gezegd zijn baas) verdient aan jouw luiheid een hele euro. Ga maar eens op onderzoek uit. Spit eens de weekfolders van de supermarkten door. Kijk kritisch naar de prijzen van voorgesneden, en niet voorgesneden. Het prijsverschil tussen beide ligt dikwijls rond een euro. Als je dus tien zakjes in de week koopt, heb je al gauw tien euro uitgegeven aan iets dat je zelf gratis aan het aanrecht kunt doen. Dat zijn vijfhonderd euro per jaar! Daar kun je heel veel snijplanken en prachtmessen voor kopen. Reken het uit, laat je overtuigen, en snij zelf.
  • Voorgesneden groenten zitten vaak vele dagen in dat plastic zakje. Weliswaar worden veel gesneden groenten verpakt in een zuurstofarm gas, zodat er niet teveel smaak verloren gaat. Maar de kleingesneden bladen en wortels verliezen snel hun vocht en daarmee hun knapperigheid en smaak. Voorgesneden groente proeft soms als vochtig karton.
  • Voorgesneden groenten raken uiteindelijk ook veel van hun vitaminen kwijt. Af en toe een zakje voorgesneden sla zal je geen vitaminegebrek opleveren. Maar als je groente vers koopt en vlak voor de bereiding snijdt, blijven de vitaminen en mineralen optimaal bewaard. Op de lange duur zal je lichaam het je danken, dat je dat kleine beetje extra moeite neemt.

Dora stronkensoep 1 klein

Snij liever zelf, en houd geld, smaak en vitaminen over. Maak van je keuken een echte cuisine, en geen armoedige gaarkeuken. Zo moeilijk is dat niet. Snijden kan iedereen!

LEES MEER:   Een mooie oefening in zelf groente snijden: een heerlijke fattoush, ofwel een kleurrijke Syrische salade:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/tante-doras-fattoush-syrische-salade/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...