SOEP MAAKT SLANK EN RIJK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Mooie kop boven dit artikel, vind je niet? Soep maakt slank en rijk. Het is een beetje overdreven natuurlijk. Een kop boven een artikel moet de aandacht trekken. Hebben we jouw aandacht? Dat is mooi, want er zit wel degelijk veel waars in deze boute bewering van Tante Dora. Want met soep blijf je gemakkelijker op gewicht, en je bespaart er ook nog geld mee. Het is niet voor niets, dat Zuinig met tante Dora regelmatig recepten voor lekkere soepen geeft. Hier komt de uitleg:

Slank?   Soep bestaat voor een groot deel uit water. Er zit van alles in, en je noemt de basis ‘bouillon’. Maar bouillon is en blijft toch vooral water. Nu zijn er mensen die de hele dag water uit een flesje drinken, omdat water in de maag het hongergevoel zou onderdrukken. Water blijft echter maar kort in de maag, en stroomt vrijwel meteen door, onze darmen in. Het effect is dus gering. Je blijft honger houden, ondanks een plens water in je lijf.

Bij soep en bouillon is dat anders. Het lichaam ‘herkent’ soep als voedsel, en begint dat voedsel al in de maag voor te bereiden op verdere vertering. Soep en bouillon blijven daardoor veel langer in de maag dan water, hoewel het hoofdbestanddeel van soep eigenlijk ook water is. Je krijgt dus een vol gevoel in je buik, terwijl er maar weinig calorieën worden opgenomen.

Er zijn mensen die zweren dat ze kilo’s zijn afgevallen door enige malen in de week hun eten als soep te gebruiken. Er zijn moeilijkere diëten!

Goedkoop?   Je kunt van bijna alles een soep maken. Een restje groente van gisteren, een paar doperwtjes uit de diepvries, een bosje paardenbloemblad of brandnetel, een handje pasta of een aardappeltje: alles in een pan met wat water, en je hebt soep! In arme keukens over de hele wereld staat soep dagelijks op tafel. Soep vult, soep geeft je een warm gevoel van binnen, en een voedzame en gezonde soep is te maken van bijna niks. Een stuk brood erbij, en je hebt een complete maaltijd.

Soep past dus helemaal in het eetpatroon van de 21ste eeuw. Er wordt geen voedsel verspild, omdat zelfs het laatste restje eten nog in een soep kan worden verwerkt. Een goede soep bevat alle vitaminen en mineralen die een mens nodig heeft. En een goed smakende soep hoeft niet dik te maken. Zet die soeppan dus maar wat vaker op het vuur! Tante Dora levert de recepten wel.

LEES MEER: In het Kookschrift van tante Dora staat bijvoorbeeld een soep, gemaakt van overgebleven groentestronken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/stronkensoep/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...