SOMS IS EEN MESPUNTJE GENOEG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In sommige van onze recepten wordt de hoeveelheid van een kruid of specerij gemeten met een ‘snuifje’ of een ‘mespuntje’. Hoeveel is een snuifje precies, en hoeveel een mespuntje? Heel erg nauwkeurig is het niet aan te geven, maar een snuifje is in principe de hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kunt houden. En volgens sommige tabellen bevat een mespuntje drie tot vier snuifjes. Een mespuntje is uiteraard de hoeveelheid die op de punt van een mes past. Maar het maakt een groot verschil of je de punt van een aardappelschilmesje neemt, of de punt van een botermes.

dora-bonen-appel-kaneel

Kortom: een mespuntje is in ieder geval erg weinig, maar wel net voldoende om het te proeven. Vooral pittige of krachtig smakende kruiden en specerijen worden in mespuntjes gemeten, denk aan chilipoeder. Hieronder bespreken we een aantal slimme mespuntjes, die net iets extra’s toevoegen aan een recept zonder te overheersen:

Kaneel

  • Een mespuntje kerriepoeder   Ideaal om bonenschotels exotischer te maken. De kruiden waaruit kerrie is samengesteld, worden ook gebruikt in Mexicaanse gerechten zoals chili con carne.
  • Een mespuntje kaneelpoeder   Pas op met kaneel. Het is een gezellige specerij, maar teveel kaneel smaakt naar gemalen modder. Heel lekker bij appels en peren, maar met mate. Ook prima in winterse stoofschotels met draadjesvlees.
  • Een mespuntje gemberpoeder   Gember smaakt goed in Aziatische schotels, maar ook in zoet gebak. Samen met vanille vormt het een mooie combinatie. Ook gerechten met fruit kikkeren op van een mespuntje gember. Maar meer ook niet, want gember gaat snel overheersen.
  • Een mespuntje steranijspoeder of fijngemalen anijszaad   Je moet erg oppassen met anijs, want het is een overheersende smaak. Met mate toegepast onderstreept het de natuurlijke smaak van fruit, bijvoorbeeld in een compote. Ook ideaal als kruid bij zoetzure gerechten.
  • Een mespuntje koekkruiden   Koekkruiden zijn een mix van verschillende specerijen. In de komende donkere wintermaanden geven ze aan gerechten die lekkere pepernotensmaak en– geur, die ons zo aangenaam doet denken aan warm en knus. In glühwein mogen ze zeker niet ontbreken. Maar ook een beker zelfgemaakte chocolademelk wordt lekkerder met een piepklein mespuntje koekkruiden. Maar ook in stoofvlees smaakt het erg lekker of door het showarmavlees. Nou vooruit: een snufje.

dora-kerriesoep-1

Een mespuntje is dus niet een te verwaarlozen hoeveelheid. Het is net genoeg om iets gewoons een klein beetje bijzonder te maken. Is dat niet een mooie levensfilosofie?

LEES MEER:   Hier een recept met een mespuntje kaneel:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/appelyoghurt-met-kaneel/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...