SPAGHETTI MET BROODKRUIM EN CRISPY GEBAKKEN EIEREN (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

spagetti

Regelmatig maakt Tante Dora pangrattato (‘gemalen brood’ in het Italiaans): in knoflookolie gebakken broodkruim met kruiderij. We zeiden erbij, dat het heel lekker is over pastagerechten. Hier nu een vegetarisch recept voor spaghetti met pangrattato.

Voor vier porties spaghetti heb je nodig:

  • driekwart pak spaghetti (ongeveer 350 à 400 gram)
  • vier volle eetlepels olijven zonder pit, ongeveer 25 stuks (groene olijven gevuld met piment geven een leuke kleurencombinatie van groen en rood)
  • een eetlepel kappertjes, als je hebt
  • (olijf)olie
  • een eetlepel balsamicoazijn
  • peper en zout
  • per portie een ei
  • pangrattato, eventueel wat geraspte of gemalen kaas

Dit recept is simpel en vegetarisch, maar het vraagt wel om een goede timing. De spaghetti moet klaar zijn, als het gebakken ei gereed is. De bijlagen, namelijk het pittige broodkruim en eventueel de strooikaas, maak je van tevoren en zet ze alvast klaar. Begin met het snijwerk.

Snij de uitgelekte olijven en de kappertjes in kleine stukjes, en doe ze in een grote (braad)pan met een royale scheut olijfolie en een scheutje balsamico, waar je ook een snufje zout en wat peper over strooit. Dit wordt straks de ‘saus’. Zet de pan nu nog niet op het vuur! Hij staat gereed, maar we gaan eerst wat anders doen.

Zet het water voor de spaghetti op. Voeg een beetje zout aan het water toe. Let op de timing: op het moment dat het water vlak tegen de kook aan is, zet je de pan met olijven en kappertjes op een heel laag vuurtje. Roer het sausje vanaf nu af en toe om, en zorg dat niets aanbrandt. Een heel klein beetje pruttelen mag, maar pas tegen het einde van de bereiding.

Als het water kookt, voeg je de pasta toe. Let vanaf nu op de klok. De spaghetti moet meestal zeven minuten koken. De eieren moeten twee à drie minuten bakken. We beginnen voorzichtig met de voorbereiding van de eitjes. Zet een koekenpan met een scheut olie alvast op een laag vuur en houd de kooktijd van de spaghetti in de gaten. Na ruim drie minuten kooktijd zet je het vuur onder de koekenpan hoog, zodat de olie in de komende  halve minuut goed heet wordt.Dora spaghetti met broodkruim 1 klein

Als de pasta iets meer dan vier minuten gekookt heeft, breek je de vier eieren in de koekenpan, waarbij je de dooiers zoveel mogelijk heel laat. De pan moet op dat moment goed heet zijn, dan wordt de onderkant van het eiwit in drie minuten lekker bruin en krokant, terwijl de dooier enigszins zacht blijft. Giet de spaghetti af en doe de pasta in de braadpan, waarin alle ingrediënten inmiddels goed doorgewarmd zijn. Schep om en serveer de pasta op vier borden.

Strooi er een klein beetje kaas over, en een eetlepel van de pangrattato. Als het goed is, zijn de eieren net op dat moment klaar. Haal ze uit de pan en vlei ze dampend heet elk bovenop een bord spaghetti. Bestrooi het ei met zout en peper.

De onderkant van het ei en het gebakken broodkruim zijn allebei heerlijk crunchy. Dat is weer eens een andere ‘bite’ dan van die snotterige pastasausjes uit een flesje. Authentiek Italiaans is het ook, met de pangrattato.Dora spaghetti met broodkruim 2 klein

 

Het recept voor broodkruin met kruiden in olie gebakken vindt men op: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/pittig-broodkruim-pangrattato/

Dora broodkruim 2 klein

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...