VEEL TE HEET OM TE KOKEN? MAAK EEN SALADE!

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

We hoeven niet te klagen over het zomerweer. Hiervoor gaan vakantiegangers helemaal naar Zuid-Frankrijk of naar Griekenland. Maar het vooruitzicht om elke avond een uur in de broeierige keuken boven de hete pannen te staan, is minder aantrekkelijk. Waarmee we maar willen zeggen: kook eens niet. Maak een maaltijdsalade. Dat is een koele bezigheid, en het smaakt ook nog heel zomers.

Voor iedereen die overweegt om een pan erwtensoep te koken, zijn hier de tien voordelen van het bereiden en het eten van een koude saladeschotel:

  • Tijdens de warme zomerdagen houd je jouw huis lekker koel, als je het fornuis of de oven uit laat.
  • Door niet te koken bespaar je flink wat energie.
  • Rauwe groente bevat dikwijls meer vitaminen en mineralen dan (lang) gekookte groente.
  • Bij het bereiden van salades en rauwkost gebruik je meestal minder vet, en dat vet is meestal plantaardig in de vorm van (olijf)olie.
  • Salades en rauwkost kunnen heel goed vegetarisch of met heel weinig vlees of vis worden bereid, en vormen daardoor een goede gelegenheid om een dag vlees te minderen.

  • Je bent met een salade meestal snel klaar en houdt daardoor meer tijd over voor andere dingen.
  • Een lekkere salade of rauwkost laat zich gemakkelijk bereiden van groente- en vleesrestjes van de vorige dag.
  • In salades kun je gemakkelijk kruiden en wilde groenten uit de natuur of uit jouw tuin verwerken, wat goedkoop en gezond is.
  • Bij het klaarmaken van een salade willen kinderen graag meehelpen, en dat doen ze meestal zonder veel brokken te maken.
  • Bewaar, als de boel niet teveel is verlept, de restjes van de salade en serveer ze de volgende dag bij de lunch.

Stokbrood erbij, en je hebt een volledige maaltijd. Zo doen ze het ook in Zuid-Frankrijk en in Griekenland. Slim, hè?

LEES MEER:   Vijf dingen die je vooral niet moet doen tijdens een hittegolf:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/hittegolf-deze-vijf-dingen-niet-doen-en-geld-besparen/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...