VEGETARISME: MEESTAL VRIJWILLIG, LIEVER NIET GEDWONGEN

Want Tante Dora Kookt  is niet per se vegetarisch. Haar recepten bevatten evenzogoed spekjes, kip, vis of een kontje worst. Er wordt in onze keuken ook vegetarisch gekookt. Tegenwoordig steeds vaker. In de meeste gevallen zetten we dat er duidelijk bij. We hebben gemerkt dat veel van onze lezers vegetariër of flexitariër zijn. Zij willen het graag weten, als een bepaalde schotel vegetarisch wordt bereid.

Wel of geen vlees of vis is voor veel mensen een vrijwillige keuze, gebaseerd op allerlei argumenten: het zou bijvoorbeeld gezonder zijn, er worden geen dieren voor doodgemaakt, het is veel duurzamer, en een geringere vleesconsumptie is beter voor het wereldwijde milieu. Zij kiezen bewust.

Voor een groeiende groep mensen in onze maatschappij is er van keuze echter geen sprake. Ze eten geen vlees, omdat vlees simpelweg niet te betalen is. Zij maken geen vrijwillige keuze, maar worden door hun beperkte inkomen gedwongen tot vleesloos eten.

Crisis

Tijdens de vorige grote crisis, in de jaren tachtig van de vorige eeuw, werd dat wel eens omschreven als ‘gedwongen vegetarisme op basis van seizoengroenten’: je koopt geen vlees, omdat je het niet betalen kunt. In plaats daarvan koop je groenten als ze volop geoogst worden, en daarom tijdelijk goedkoop worden aangeboden in de winkels en op de markt.

Het is nog steeds een goed idee om de groenten en fruit van het seizoen te eten, het liefst uit jouw directe omgeving of zelf gekweekt. Maar als je vlees wil eten, maar je geen vlees kan kopen omdat je geen geld hebt, dan is dat best vervelend.

Volwaardig

Vlees is duur, maar het is ook een redelijk volwaardig voedingsmiddel, dat heel veel vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat, in een vorm die gemakkelijk door het menselijk lichaam wordt opgenomen. Om allerlei processen in ons lijf goed te laten verlopen, hebben we bijvoorbeeld regelmatig een piepklein beetje koper nodig. Dat piepkleine beetje koper zit in ruime mate in varkensvlees, en kan daaruit gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Als je dat broodnodige koper uit plantaardig voedsel wilt halen, dan wordt het lastiger. Maar het kan wel.

Als je regelmatig eieren, kaas en andere zuivelproducten eet, dan kun je prima zonder vlees. Ook peulvruchten, noten en zaden, zoals sesamzaadjes en zonnepitten, zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. In paddenstoelen zitten veel eiwitten, maar of ze opneembaar zijn, blijft een vraag. En zo kan het vrijwillige vegetarisme mensen ook inspireren, die vlees gewoon niet meer kunnen betalen.

LEES MEER:   Typisch zo’n vegetarisch recept met heel veel voedingsstoffen: broccoli and cheese:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/broccoli-cheese-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Haantje79 schreef:

    Tegenwoordig zijn veel mensen flexitarier waaronder ikzelf. Jaren geleden ben ik een tijd echt vegetarisch geweest, maar ik vind vlees te lekker en houd dat niet vol. Maar een btje minderen af en toe is niks mis mee.

  2. Amy schreef:

    Ja, het is erg jammer dat vlees eten duurder word gemaakt en ontmoedigd wordt. Ik vind dat dierlijke producten een evenwichtige keuze zijn in een gezonde voeding en daarom niet gedemoniseerd moeten worden en ook beschikbaar moeten blijven voor mensen met weinig geld. Ik vind het de verkeerde kant op gaan met de dwingende houding van de overheid om mensen steeds meer te laten betalen voor vlees en vis.