AFBAKBROOD MET ROOKWORST ( mag ook met vleesloze)WARM UIT DE OVEN

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag combineren we afbakbrood met rookworst. Lekker vingervoedsel met de smaak van de Hollandse winter. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Hoera, er zitten vandaag afbakbrood en zelfs rookworst in het pakket van de Arnhemse Voedselbank! Een mooie gelegenheid om eens wat simpels maar wel heel lekkers te maken. Echt iets voor de donkere dagen voor Kerstmis, en tegelijk op een alledaagse manier geraffineerd. Duur is het niet, zelfs als je alles zelf moet betalen. En als je geen vlees eet, moet je voor dit recept vega-rookworst kopen of vega-knakkers.

Voor vier porties heb je nodig:

  • afbakbrood, bijvoorbeeld een stokbrood van 250 gram
  • een gare rookworst van 275 gram
  • een flinke eetlepel zachte boter of margarine
  • twee theelepels mosterd
  • een flinke theelepel tijm
  • zout en peper

Afbakbrood is ideaal voor ovenschotels. Terwijl het afbakt kun je er van alles in of aan laten meebakken. Op die manier verbrandt het brood niet, en de bijlage is na tien minuten gaar en warm.

Inkepingen

Haal het afbak stokbrood uit de verpakking en snij er over de hele lengte schuin een aantal inkepingen in, ongeveer twee centimeter van elkaar. Let er op dat je het brood niet helemaal doorsnijdt. Maak een kruidenboter door de flinke eetlepel zachte boter te mengen met de mosterd, de tijm en met zout en peper. Als de boter te hard is, kun je die door verwarming zachter maken, bijvoorbeeld door ‘m tien seconden in de magnetron door te warmen.

Smeer de mosterdboter voorzichtig op het brood binnen in de snede. Pas op dat je het brood heel laat. Snij de rookworst in dunne plakjes, die je in de schuine insneden steekt. Hoe langer en breder het stokbrood, hoe meer worstplakjes je nodig hebt. Niet te zuinig zijn, met die worst! Leg het brood op een bakblik en steek dat in een redelijk warme, voorverwarmde oven.

Voorgeschreven

Laat het afbak stokbrood de voorgeschreven tien à twaalf minuten bakken, totdat de bovenkant van het brood knapperig bruin is. Je moet dit gerecht natuurlijk warm eten. Je zult proeven hoe de kruidenboter lekker in het zachte brood getrokken is, en hoe de rooksmaak van de worst daar mooi doorheen komt. Lekker als lunch of als lichte hoofdmaaltijd, eventueel met sla of rauwkost.

Duur is het afbakbrood met rookworst niet. Als je slim inkoopt, ben je voor vier porties niet meer dan twee euro kwijt.

LEES MEER:   Rookworst, het veelzijdige stukje vlees. Je kunt er zelfs tapas van maken:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/zomerse-tapas-van-rookworst/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. eurominderen schreef:

    Echt heel simpel maar zou er zelf niet opgekomen zijn, broodje rookworst lusten ze hier ook wel, en op deze manier ziet het er ook nog eens leuk uit. Dank je wel voor het idee.