ALCOHOLVRIJE GIN-TONIC (COCKTAIL ZONDER KATER)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Echte gin-tonic maak je uiteraard met tonic en met gin. En gin is sterke drank. Zeker op warme dagen gaan dergelijke koele drankjes erin als limonade, met wat ijsklontjes en van die verfrissend uitziende condens aan de buitenkant van je glas. Maar het is geen limonade, maar sterke drank met wat tonic. Voordat je het weet sta je op je kop, en val je van de trap. Daarom voor de mensen die liever geen sterke drank drinken: een alcoholvrije gin-tonic. Let op: je moet het bij voorkeur een dagje van tevoren voorbereiden, maar dan heb je ook wat.

Voor vier tot zes glazen van deze katerloze cocktail heb je nodig:

  • twee grote of drie kleine limes ( uiteraard onbehandelde exemplaren, want we gaan de schil gebruiken)
  • twee grote of drie kleine sinaasappels
  • de schil van een lime
  • twaalf jeneverbessen
  • een theelepeltje kardemompoeder
  • tonic
  • voor de decoratie: een (half) plakje lime per glas

Voor het marineren gebruikten wij een weckpot. Die kun je goed afgesloten in de koelkast zetten.

Dunschiller

Snij met een scherp mesje of een dunschiller de schil van een van de limes. Alleen de schil, niet het wit onder de schil. Zoals Neef Groen altijd zegt: neem een onbehandelde (biologische) lime. Dan is de kans kleiner dat er gif in de schil zit. Doe de schil in een weckpot of andere afsluitbare container. Pers de limes en de sinaasappels uit, en doe het sap erbij. Voeg dan de twaalf jeneverbessen toe, drie voor elk glas. Want echte gin is op smaak gebracht met jeneverbessen, dus die smaak wil je er beslist in. Kneus de bessen eventueel met de achterkant van een lepel, dan komt de smaak nog beter vrij. Het theelepeltje kardemom is ook een belangrijke smaakmaker.

Laat deze basis voor je cocktail een nachtje in de koelkast marineren. Als je dat doet in een weckpot of fles met gesloten deksel, dan kun je de hele mikmak af en toe schudden. Dat komt de smaak ten goede. De drank en de kruiden moeten minimaal een aantal uren op elkaar inwerken, liever nog een dag of langer. Hoe langer het kan trekken, hoe sterker de jeneverbessmaak, al zal die nooit overheersen.

Zeef

Schep of giet de gemarineerde drank door een zeef in een whisky- of limonadeglas. Reken een borrelglaasje per glas, een eetlepel of drie. Giet er vervolgens gekoelde tonic bij, of een andere frisdrank die je hebt, zoals SevenUp. Tonic is natuurlijk origineel, maar niet iedereen kan de smaak waarderen, en het is niet vaak in een goedkoop huismerk te krijgen. Kijk maar. Vul niet helemaal tot de rand van het glas. Zo houd je ook nog ruimte over voor een ijsklontje of twee, als je dat lekker vindt. Zet als garnering een plakje lime op de rand.

Proef maar eens. De gin-smaak zit er een ietsepietsie in, maar dan zonder de alcohol. Een verfrissend drankje dat er volwassen uitziet en volwassen smaakt. Een sprankelend aperitief als opmaat voor een gezellige maar nuchtere avond. Duur is het niet, al was het maar omdat er geen echte (dure) gin in zit. Als je op de weekmarkt slim inkoopt, dan ben je voor vier of zes glazen twee euro kwijt. Proost.

LEES MEER:   Nog meer frisheid zonder alcohol:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/ijsthee-met-citroen/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...