ARMELUIS ASPERGES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Onze huisculi Neef Groen is opgegroeid in Limburg, waar later dit jaar volop verse asperges worden gestoken. Hij zal dus wel smalend neerkijken op het recept van vandaag, want we gebruiken hiervoor asperges uit een potje. Hoewel dat voor een echte aspergeliefhebber misschien is als vloeken in de keuken, is de smaak lang niet gek. En deze armeluis asperges zijn veel goedkoper dan de verse die straks in de winkel liggen. Alleen bosjes groene en witte asperges uit andere landen als Griekenland en Spanje worden vaak wel betaalbaar verkocht.

Dora asperges 1

Voor vier kleine of twee volwassen porties van deze ovenschotel heb je nodig:

 • asperges uit pot of blik, samen tussen 150 en 200 gram
 • 350 gram aardappelen
 • 100 gram (goedkope) ham, zoals schouderham
 • twee eieren
 • een eetlepel verse gesneden peterselie, eventueel ook bieslook
 • 75 gram geraspte kaas
 • boter, ook om in te vetten
 • zout en peper, eventueel een beetje nootmuskaat

De schotel wordt klaar gemaakt in een ovenschaal van 20 bij 25 centimeter.

Beetgaar

Begin met de aardappels en de eieren. Schil de piepers, snij ze in niet te dunne plakken, en kook ze in zout water beetgaar. Kook de twee eieren samen met de aardappelplakjes, dat scheelt energie. Schep de eieren uit het kookwater en laat ze schrikken in koud water. Giet de aardappelen af en laat ze even afkoelen, zodat je ze straks gemakkelijk kunt beetpakken, zonder je vingers te branden.

Snij alvast de ham in kleine stukjes en haal de asperges uit pot of blik en laat ze uitlekken. De asperges in potten zijn dikwijls wat steviger en groter, de exemplaren in de smalle blikjes zijn veel dunner, echte soepasperges, die vaak uit China komen. Geen bezwaar, daar gaat dit recept ook prima mee. Vet de ovenschaal in met boter of olie en beleg de bodem met de aardappelplakjes. Strooi er wat peper en eventueel nog wat zout op.

Dora asperges 2

Over de aardappel spreid je de stukjes ham uit. Daarop komen de uitgelekte asperges. Het is misschien even puzzelen, maar het is belangrijk dat ze allemaal naast elkaar liggen, en niet óp elkaar. Doe er peper en eventueel wat nootmuskaat overheen.

Gepelde eieren

Snij de hardgekookte en enigszins afgekoelde, gepelde eieren in grove stukken, en prak ze vervolgens fijn met een vork. Doe dat in een pannetje dat je heel voorzichtig verwarmt. Voeg wat klontjes boter toe, en prak die mee door de eierstukjes. Prak niet te lang door: een beetje structuur is wel lekker. Maak de pan niet te heet: de boter moet zacht worden, en zeker niet bakken. Voeg op het laatst de grof gesneden peterselie toe, zout, peper en eventueel nog wat nootmuskaat, en roer alles door.

Verspreid het eier- en botermengsel over de asperges, en dek alles ten slotte losjes af met de geraspte kaas. Wie van smeuïgheid houdt, kan hier en daar nog een botervlokje over de schotel verdelen (asperges houden van boter), maar dat hoeft niet. De boter in het eiermengsel loopt immers al over de asperges, als de schotel wordt gebakken. Zet de schaal in een niet al te hete oven, en laat alles doorwarmen en de kaas smelten. Dat duurt een half uur. De kaas mag best een beetje bruin worden.

Dora asperges 3

Serveer de armeluis asperges met een frisse sla, en geniet van lekker en goedkoop eten zonder pretenties. Voor niet veel meer dan € 2,50 voor twee porties kan ook jij tegen je sjieke buren zeggen: ‘Ik heb gisteren asperges gegeten, lekker puh!’

VARIATIES:   Je kunt deze schotel ook vegetarisch bereiden, simpelweg door de ham weg te laten. Door de verkruimelde eieren en de kaas bovenop krijg je meer dan genoeg eiwit binnen. De combinatie van asperges, ei, boter en ham is echter wel klassiek.

LEES MEER:   Ook zo’n ovenschotel met traditie: cottage pie. Een recept uit de oude doos van Dora:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/cottage-pie/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. marja schreef:

  Er zijn ook heel goedkoop op de markt gebroken ongesorteerde asperges te koop.
  Wassen schillen en in stukken koken. Dan kan je ook die lekkere schotel maken.met de echt lekkere asperge smaak. Die uit pot vind ik niet echt lekker. Van het kookvocht , je kookt natuurlijk ook de schillen en de onderste stukjes onder in de pan mee of apart voor bouillon, maak je de lekkerste aspergesoep voor de volgende dag . Lekker met geroosterd brood voor de lunch!