AZIATISCHE PANGASIUSFILET UIT DE OVEN
Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag garen we pangasiusfilets onder een dakje van Aziatisch smakende groenten in de oven. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is een fluitje van een cent. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.
Pangasius is een goedkope vis, die in grote viskwekerijen in Azië wordt gekweekt. In de winkel en op de weekmarkt kun je een flinke portie van deze vis voor weinig geld kopen. De lage prijs is een grote plus, want verse vis is tegenwoordig schrikbarend duur. Een nadeel van zoetwater kweekvis als pangasius (en de net zo voordelige tilapia) is, dat hij weinig smaak van zichzelf heeft. Je moet de smaak een beetje oppeppen. Daarom vandaag: Aziatische pangasiusfilet met groente uit de oven. Eens heel wat anders, heel lekker, en echt niet moeilijk te maken.
Voor vier royale porties heb je nodig:
• vier pangasiusfilets, samen ongeveer 450 gram
• 350 gram lente-uitjes
• een rode peper, minstens 35 gram
• één à twee tenen knoflook
• twee theelepels gemberpoeder
• een theelepel gemalen citroengras (serehpoeder)
• twee eetlepels ketjap asin (zout)
• zout en peper
• olie
Je hebt een platte ovenschaal nodig die ruim genoeg is, bijvoorbeeld een lasagneschaal.
Toets
We beginnen met het maken van de Aziatische groente. Daarvoor was je de lente-uitjes, waarna je ze in regelmatige plakjes snijdt. De stengels schuin afsnijden geeft een beetje een Aziatische toets aan het gerecht. Dan was je de peper, snijdt hem in de lengte doormidden, en haalt er de pitjes en zaadlijsten uit. Je wilt de smaak en het aroma van de peper, maar niet de brandblaren op je tong. Tenzij je het graag wat vurig lust, natuurlijk. Snij de peper in smalle reepjes.
Maak een scheut olie niet te heet in een koekenpan of hapjespan. Stoof daarin de lente-ui en de rode peper bijna gaar en glazig. Hak de knoflook fijn, en laat die een minuutje meestoven. Schep dan het gemberpoeder en het serehpoeder door de groente, en blus het geheel af met de twee eetlepels zoute ketjap. Apart zout is niet meer nodig, dankzij de ketjap. Roer om. Zet het vuur daarna zo laag mogelijk.
Pruttelen
Laat de ketjap een beetje pruttelen, een minuutje, niet langer. Dan haal je de groente van het vuur. Vet de ovenschaal in met wat olie, en schik daar de pangasiusfilets in. Strooi er een beetje zout en peper over. Dan schep je de groente over de vis, waarbij je de ketjap ook een plekje op en rond de vis geeft. Warm de oven voor (belangrijk!).
Schuif de schaal in de voorverwarmde oven en laat de vis in een kwartier gaar worden. Prik er desnoods even in. Het visvlees moet gaar zijn, maar niet droog. Onder het dakje van groente blijft de sappigheid van de vis goed bewaard, en de smaak van de groenten en specerijen trekken er in een kwartier goed in. Mocht je ontevreden zijn over de mate van gaarheid, dan zet je de vis nog een paar minuutjes extra in de oven. De vis moet sappig zijn, maar niet half rauw.
Vooraf
Serveer de Aziatische pangasiusfilet eventueel met rijst en een taugésalade, of op z’n Europees met wat sla vooraf en een stuk stokbrood erbij. Je zult proeven hoe de wat saaie kweekvis onder de groente heel Aziatisch is gaan smaken. Duur is dit gerecht niet. Als je de vis en de groente slim inkoopt, bijvoorbeeld op de weekmarkt, dan ben je voor vier porties voor vijf euro klaar.
VARIATIES: Natuurlijk kun je ook andere vissoorten gebruiken, zoals tilapia of zelfs schelvis, al is die nogal duur. Misschien heeft de visboer op de markt nog andere soorten in de aanbieding? Het is wel belangrijk dat je graatloze filets koopt, want graten uit de vis pulken onder een dakje van groente is best lastig.
LEES MEER: Hoewel vis dikwijls flink aan de prijs is, kun je ook goedkope gerechten met vis maken. Kijk daarvoor in het archief van tante Dora. Daar vonden we ook dit recept, voor zelfgemaakte visburgers:
ZELFGEMAAKTE VISBURGERS (LEKKER MET STUKJES AUGURK)
Lijkt mij erg lekker, maar op welke temperatuur moet de oven ?
Mvg,
Helene
Zoals je weet is tante Dora een ouderwetse tante. Dat blijkt onder meer uit het oude fornuis dat ze in de keuken heeft staan: een oude Dordrecht uit het eind van de jaren vijftig, oorspronkelijk gebouwd voor stadsgas, in de jaren zestig omgebouwd tot het veel krachtigere aardgas. De oven kent eigenlijk maar twee standen: hard en erg hard. Een temperatuur kun je er niet op instellen. Daarom geven we die ook nooit, vanwege het oude fornuis van tante Dora dus. Reken erop dat de oven niet te heet moet staan, omdat anders de groenten verbranden. Maar ook niet te zacht, omdat anders de vis niet gaart. Redelijk warm, dus. Hopelijk heb je hier wat aan? Misschien een idee voor een item: het oude fornuis van tante Dora, in het kader van de broodnodige nostalgie.