AZIATISCHE ROERBAK MET ANDIJVIE EN KIP of vegetarisch met TOFU

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-aziatische-andijvie-1

Voor vier ruime porties heb je nodig:

  • één of twee struiken andijvie, in ieder geval samen 800 gram
  • ui of sjalot, totaal 150 gram
  • een teen knoflook (of lekker twee)
  • 400 gram kip, bijvoorbeeld kipdijfiletjes of net zoveel tofu
  • 250 gram kronkelmie (ofwel: mie Singapore)
  • tien eetlepels, ofwel een flinke scheut zoute sojasaus (ketjap asin)
  • een flinke theelepel gemberpoeder
  • een (flinke) theelepel sambal (of zoveel als je durft)
  • zout en peper
  • olie om in te bakken

Zorg voor een niet te kleine pan, want bijna een kilo rauwe andijvie is nogal veel, voordat het slinkt.

Zand

Als je verse andijvie hebt, zo van het land, (dus geen voorgesneden en reeds gewassen andijvie), dan moet je de groente goed spoelen met koud water. Over het op de juiste manier wassen van andijvie bestaan vele meningen. Wij sneden de andijvie al in stukken, voordat we hem wasten. Zo krijg je het aanhangende zand er goed uit. Op dit moment zit andijvie vol zand, en is drie keer wassen aan te raden. Je kunt beter één keer teveel wassen, dan één keer te weinig en een zandkorrel tussen je kiezen krijgen.

Snij en was dus de andijvie, snij de ui en de kip in reepjes, en hak de knoflook fijn. Zet alles klaar, zodat je snel achter elkaar kunt roerbakken. Vermeng de flinke scheut sojasaus met het gemberpoeder en de sambal, en zet ook klaar.

andijvie 1

Zet je pan op een redelijk hoog vuur, doe er olie in, en bak de kipreepjes bruin en gaar. In plaats van kipreepjes smaken tofu-reepjes ook erg lekker in dit gerecht. Haal het vlees of tofu uit de pan en zet het vuur een beetje lager. Bak vervolgens de ui aan. Als die begint te bruinen, gaat de andijvie erbij. Dat gaat zeker niet in één keer. Maar goed: je bent aan het roerbakken, dus terwijl je de groente af en toe omroert, kun je ook steeds een nieuw handje andijvie bijvoegen. De onderste laag andijvie wordt zacht en slinkt. Schep om. Na ongeveer een kwartier is alle groente zacht en geslonken.

Sojasaus

Als je vindt dat er teveel vocht in de pan zit, giet dat dan voorzichtig af met een deksel. Voeg daarna de gebakken stukjes vlees of tofu weer toe, plus de fijngehakte knoflook. Zet het vuur laag. Laat alles zachtjes een aantal minuten stoven en doorwarmen. Daarna gaat de gekruide sojasaus erbij. Roer goed om, en laat alles nogmaals een minuutje pruttelen. Proef of er genoeg zout in zit. Voeg eventueel extra zout toe, en een beetje peper (voorzichtig, vanwege de sambal).

Maak tegen het einde van de kooktijd de mie klaar volgens de gebruiksaanwijzing. Als de andijvieroerbak klaar is, giet je de gare mie af en doe je bij de groente en het vlees. Meng alles goed door elkaar. Serveer in een diep bord, met als garnering eventueel wat sesamzaadjes. Je zult proeven dat het bittere van de andijvie opvallend zoet uitgevallen is, door het roerbakken. En deze andijvieschotel is weer eens héél wat anders dan die saaie andijviestamppot.

dora-aziatische-andijvie-2

Duur is deze schotel niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Andijvie is momenteel in het seizoen, en is goedkoop te krijgen. Een uitje, knoflook en wat mie kosten je ook de kop niet. Deze hele pan gezondheid kost, als je een beetje slim inkoopt, niet meer dan vier euro.

LEES MEER:   Nog een ‘net even anders’ recept met andijvie: spaghetti met andijvie en rookworst:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/hollandse-spaghetti-met-rookworst-en-andijvie/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...