AZIATISCHE ZOETZURE GROENTE GEROLD IN EEN FLENSJE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit simpele gerecht met zoetzure groente is typerend voor de handige voedselbankrecepten van tante Dora.

Dora pannenkoek zoetzuur 1

Voor de flensjes of dunne pannenkoeken:

  • 150 gram bloem
  • 2 deciliter melk
  • twee eieren
  • zout en peper
  • boter om in te bakken

Voor de vulling:

  • 200 gram taugé
  • ui of sjalot, ongeveer 100 gram
  • een teentje knoflook
  • een halve winterpeen, ongeveer 100 gram
  • twee augurken, samen ongeveer 150 gram
  • vier bolletjes stemgember, plus wat van de gembersiroop
  • twee eetlepels zoete ketjap
  • een theelepeltje sambal
  • anderhalve eetlepel azijn, witte wijnazijn of balsamico
  • peper en zout
  • olie om in te bakken

Beslag

We beginnen met het beslag. Maak van het meel, de eieren en de melk een niet te dun beslag, dat je met wat peper en zout kruidt. Zet het beslag weg om te rusten, en ga door met de groenten.

Rasp de winterpeen op een grove rasp, en snij de sjalot in smalle reepjes, net als de augurken. Snij de bolletjes gember in kleine stukjes en hak of pers de knoflook. Was de taugé en laat ze uitlekken. Zet alles apart in bakjes of op schoteltjes, klaar om te roerbakken. De saus maak je door een flinke eetlepel gembersiroop uit de pot te mengen met de sambal, de ketjap en anderhalve eetlepel azijn. Roer het sausje goed door.

Dora pannenkoek zoetzuur 2

Dit is nu echt een gerecht waar je een paar extra handen voor kunt gebruiken. Dus als je met z’n tweeën bent, laat dan de ene de dunne pannenkoeken bakken, en de ander de groenten roerbakken. Het is het beste als de groente gaar is op het moment dat de pannenkoeken klaar zijn en nog warm. Als je alleen bent, moet je misschien een beetje jongleren tussen twee pannen. Je kunt de flensjes eventueel ook opwarmen in de magnetron.

 Hapjespan

Bak van het beslag vier dunne pannenkoeken in een koekenpan met boter. De groenten worden in olie gebakken in een wokpan of een hapjespan, op een niet al te hoog vuur. Begin met de meest harde groente: de geraspte wortel. Laat dat gerust maar een minuutje bakken. Voeg dan de reepjes ui toe, en bak die mee tot de ui zacht en een beetje bruin begint te worden. Dan voeg je de knoflook toe en laat die hooguit een halve minuut meestoven. Dan gaat de taugé in de pan. Taugé is snel gaar, en heeft hooguit een paar minuutjes nodig.

Dora pannenkoek zoetzuur 3

Zet nu het vuur lager en voeg de rest toe: de reepjes augurk, de stukjes gember en het sausje van azijn en ketjap dat je eerder hebt gemaakt. Warm alle ingrediënten goed door. Proef of alles naar wens is. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Vul de vier flensjes elk met een kwart van de zoetzure groenten en rol ze op. Kijk eens aan: vier heerlijke Aziatische groente-rolletjes voor bijna geen geld, als lunchgerecht of als begin van een maaltijd.

VARIATIES:   Als je wat kipvlees van de dag ervoor over hebt, kun je dat ook door de zoetzure groenten mengen. Garnaaltjes doen het ook prima in dit gerecht. Je kunt de pannenkoeken van gewone tarwebloem maken, maar als je bijvoorbeeld roggemeel of boekweitmeel in huis hebt, dan kun je dat ook aan het beslag toevoegen. Voor de broodnodige variatie.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. marja schreef:

    Op een pan met warm water waar je een bord op zet houd je de pannenkoeken warm. Het water gebruik je daarna voor de afwas.

  2. Marga schreef:

    Oh lekker dit! Komt in mijn eigenste kookschrift. Nou ja, multomap mag ook wel hè? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *