BEANS ’N CHEESE, OFWEL BONENSCHOTEL MET KAAS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

De meeste mensen kennen macaroni met kaas, ofwel ‘macaroni and cheese’, zoals het zo mooi in het Engels heet. Vooral in de VS is ‘mac ’n cheese’ een geliefd eten. Vandaag maken we beans ’n cheese, op basis van kidneybonen, maïs en natuurlijk veel kaas. Echt het soort eten dat werkelijk IEDEREEN lust! De schotel moet in de oven, maar je hoeft er nauwelijks voor te koken. En het kost weinig, bovendien.

dora-bonen-en-kaas-1

Voor vier porties heb je nodig:

 • een blik rode kidneybonen, uitlekgewicht 240 gram
 • een klein blik maïs, uitlekgewicht 140 gram
 • een klein blikje tomatenpuree, 70 gram
 • een tomaat, 100 gram
 • ui of sjalot, totaal 125 gram
 • 100 gram crème fraîche
 • 200 gram geraspte kaas
 • een theelepel tijm
 • een mespuntje kerriepoeder
 • zout en peper
 • olie om in te bakken

Bak de schotel in een vorm, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

700 gram groente

Tel de ingrediënten maar eens bij elkaar op: bijna 700 gram groente! Met een beetje sla erbij zit je goed te eten, van deze voedzame bonenschotel. De sla zit vandaag overigens in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, net als de (geraspte) kaas.

Begin met het in reepjes snijden en lichtjes bruin bakken van de ui. Dit is het enige ingrediënt dat je vooraf moet bakken, want rauwe ui wordt niet goed gaar in de oven. Als de ui bruin begint te worden, zet je het vuur uit. Het is goed als de gebakken ui een klein beetje afkoelt.

Pulk

Alle andere ingrediënten worden één voor één in een grote schaal door elkaar gemengd. Doe de bonen en de maïs in een vergiet of zeef, en spoel ze af onder een lopende kraan. Laat goed uitlekken, en doe ze dan in de mengschaal. Snij de tomaat eerst doormidden en pulk de zaadjes en het vocht eruit, voordat je er kleine blokjes van snijdt. Die gaan er ook bij, samen met de tomatenpuree. Dan komen de afgekoelde uien, de kruiden, zout en peper en de crème fraîche aan de beurt, gevolgd door de helft van de geraspte kaas. Omscheppen, omscheppen, omscheppen.

dora-bonen-en-kaas-2

Lepel het hele zwikje in de ingevette lasagneschaal, verdeel alles goed, en strooi er de rest van de kaas over. Dan gaan de bonen met kaas in de oven, om ten minste een half uur te bakken. De schotel is klaar, als de kaas bovenop een bruin korstje heeft gevormd. Onder het kaasdakje is de bonenschotel lekker smeuïg. Het is een voedzame maaltijd, dus veel meer erbij heb je niet nodig.

Met een bak sla erbij heb je een prima maal. Het is geen duur eten. Wie slim inkoopt, heeft aan iets meer dan vier euro genoeg, een euro per portie. Wie toch vlees wil, kan eventueel in stukjes gesneden ham of droge worst toevoegen. Maar het is ook zonder vlees een volledige maaltijd.

dora-bonen-en-kaas-3

LEES MEER:   Hoera voor erwten, bonen en linzen!

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/hoera-voor-erwten-bonen-en-linzen/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Odette schreef:

  Lekker recept dit! Hier goed in de smaak gevallen.