BIETENSALADE IN HET GROEN (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een salade van gekookte bietjes. In het pakket van de Voedselbank zitten vandaag immers verse bietjes. Het is een gemakkelijk te maken gerecht, boordevol vitaminen en toch heel voordelig. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Vandaag zitten er rode bietjes in het pakket van de Arnhemse Voedselbank, vers geoogst van de akkers van moestuinproject Stadslandbouw in Arnhem. Tijd voor een frisse salade van gekookte biet met rucola als groene begeleiding, en met brokjes Griekse kaas als smakelijke eiwitbron.

Je kunt deze salade maken met verse bietjes van het land, die je zelf gaarkookt. Maar je kunt ook de kant-en-klaar gekookte bieten gebruiken, die je tegenwoordig in plastic folie kan kopen. Die zijn het hele jaar te krijgen, ook in een biologische variant, zodat je deze salade ook in de winter kunt maken. Als je verse bieten op de kop kunt tikken, dus met het loof er nog aan, gooi die groene bladeren dan niet weg. Je kunt ze eten, en bijvoorbeeld goed verwerken in roerbakschotels.

Porties

Voor vier porties bietensalade in het groen heb je nodig:

 • gekookte rode bieten, ongeveer 350 gram
 • een zakje gewassen rucola, 75 gram
 • een plak Griekse kaas (echte feta of goedkopere ‘feta’), 200 gram
 • twee eetlepels grof gehakte noten, bijvoorbeeld walnoten
 • een teentje knoflook
 • verse kruiden, wij gebruikten bieslook, salie, basilicum en peterselie, twee eetlepels, of zoveel je hebt
 • twee theelepels honing
 • twee theelepels mosterd
 • witte (wij)azijn, een eetlepel
 • olie, twee eetlepels
 • zout en peper

Zorg dat de gekookte bieten koud zijn. Begin met de vinaigrette. In een ruime mengkom voeg je zout, peper, honing, mosterd, een uitgeperst teentje knoflook, olie en azijn bij elkaar. Lekker klutsen met een garde of een vork, tot het sausje een beetje lobbig wordt. Zet de vinaigrette terzijde, om de smaken goed aan elkaar te laten wennen.

Dep de biet droog met keukenpapier, en snij er niet te dikke plakjes van. Snij die plakjes vervolgens in dunne reepjes. Doe de paarsrode ‘lucifers’ in de vinaigrette en schep om. Hak de verse kruiden fijn en voeg die bij de bietjes en de vinaigrette. Hak de walnoten in grove stukken en snij de feta in kleine brokjes, maar houd beide nog even apart in een schaaltje. Ook de rucola houden we apart.

Bedje

Het is tijd om de salade op te maken. Gebruik daarvoor vier mooie schaaltjes of vier diepe borden. Leg een groen bedje van rucolablaadjes onderop, en schep daarop de gemarineerde bietenreepjes met de kruiderij. Druppel wat van de vinaigrette over de rucola. Om het gerecht af te maken schik je de gehakte walnoot en de fetabrokjes over de salade. We roeren de kaas niet door de salade, zodat de witte kleur behouden blijft, en niet paars kleurt van de bietjes. Om dezelfde reden houden we de rucola in eerste instantie apart. Door de noten op het laatst toe te voegen, blijven ze lekker knapperig.

Deze salade is niet alleen gezond en smakelijk, maar kost ook maar een beetje, zelfs als je alle ingrediënten zelf moet kopen. Als je slim inkoopt, dan ben je voor vier royale porties hooguit twee euro kwijt.

Variaties

VARIATIES:   Je kunt de bieten ook met andere bijlagen serveren. In plaats van walnoten kun je ook andere noten gebruiken, of ongezouten pinda’s. Wij gebruikten gewassen rucola uit een zakje, maar ook andere groene salades zijn mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan spinazieblaadjes, of veldsla. De feta kan worden vervangen door andere kaas, zoals brokjes brie, of zelfs jongbelegen. Kijk maar wat je nog in huis hebt.

LEES MEER:   In april schreven we over het aanstaande seizoen van Stadslandbouw in Arnhem, dat vandaag de rode bieten aan de Voedselbank levert:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/open-dag-stadslandbouw-mooieweg/

 

Dit vind je misschien ook leuk...