BONEN MET APPEL, KANEEL EN KAAS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

 

Als er één smaak of geur is die bij de herfst past, dan is het wel de combinatie van appel en kaneel.Kaneel Gelukkig zitten er de laatste tijd weer veel appels in het pakket van de Voedselbank. Maar we gaan er vandaag geen appeltaart of appelcrumble van maken, maar iets hartigs: een hoofdmenu met bonen en pittige kaas. Een combinatie van herfstig en stevig.

dora-bonen-appel-kaneel-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram uitgelekte bonen, bijvoorbeeld rode kidneybonen
  • 300 gram (rode) ui
  • twee middelgrote appels, samen ongeveer 400 gram
  • een teentje knoflook
  • 200 gram blauwaderkaas, bijvoorbeeld gorgonzola
  • twee volle theelepels kaneel (poeder)
  • twee volle theelepels gedroogde tijm
  • peper en eventueel wat zout
  • boter of margarine om in te bakken

Wij gebruikten rode kidneybonen uit blik als basis voor dit gerecht. Je kunt ook andere bonen of erwten gebruiken, zoals kikkererwten of zelfs bruine bonen, uit blik of zelf geweekt en gekookt. Giet de bonen of erwten af en laat ze goed uitlekken.

Appel rood Neddis 2015

Snij de ui in reepjes en de geschilde appel in dunne partjes. Hak de knoflook fijn en verdeel de blauwaderkaas alvast in kleine vlokjes en blokjes. Zet alles van tevoren klaar, inclusief de kaneel en de tijm op een schoteltje, dan kun je je rustig concentreren op het koken. Doe de boter in een matig verhitte pan. Gebruik liever boter dan olie, want boter past qua smaak beter bij de appel, en bovendien worden appel en ui mooier bruin in boter dan in olie.

Beetje bruin

Doe de appel en de ui samen in de pan en bak ze, onder regelmatig roeren. De groente is klaar, als de ui en de appel beide zacht en een beetje bruin zijn. Bak de fijngehakte knoflook een half minuutje mee, waarna je de tijm en de kaneel toevoegt. Hmm, dat ruikt al naar de herfst! Roer alles nog een minuutje om, en laat de kruiden maar even meebakken.

Dan gaan de uitgelekte bonen erbij, en zet je het vuur laag. Warm alles door, terwijl je regelmatig omschept. Flink wat peper uit de molen maakt het gerecht pittig, en als je het nog niet zout genoeg vindt, doe er dan wat extra zout bij. Wees wel voorzichtig, want er komt ook nog zoute kaas bij. De brokjes blauwaderkaas voeg je pas op het allerlaatst toe. De kaas mag wel een heel klein beetje warm worden en smelten, maar geen draden trekken. Je moet de brokjes kaas zien zitten.

dora-bonen-appel-kaneel

Schep de bonen op vier borden, en garneer ze eventueel met verse peterselie of gehakte bieslook, als je dat nog in je kruidentuin hebt staan. Je zult proeven dat de kaneel subtiel aanwezig is, en een mooie verbinding aangaat met de pittige kaas, de zoetige appels, en de aardse smaak van de bonen. Als je alles zelf moet betalen, kosten deze vier porties samen ongeveer vier euro.

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

You may also like...

1 reactie

  1. Els Hengstmengel schreef:

    Dit lijkt me een heel lekker recept. Lekker vegetarisch en niet duur, maar wel exclusief. Ik kijk graag naar de recepten en vind er inspiratie uit alhoewel ik geen voedselbankklant ben. Lekker eten hoeft helemaal niet duur te zijn. In mijn boekenkast staat een Libelle kookboek: 365 dagen koken onder een tientje. Daar maak ik ook nog regelmatig iets uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *