BROCCOLI & CHEESE (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Macaroni & cheese is een klassiek gerecht uit de snelle en voordelige keuken. Iedere mac ‘n cheese-liefhebber heeft zijn of haar eigen recept, maar het komt erop neer dat je een kaassaus maakt die je door de macaroni schept, waarna je de schotel eventueel overbakt in de oven, voor een mooi bruin korstje. Vandaag laten we de pasta in het pak, en gaan in plaats daarvan lekker gezond aan de slag met broccoli. Broccoli & cheese dus, als groentebijlage of als vrijwel complete hoofdmaaltijd.

dora-broccoli-en-kaas-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 750 gram broccoli
  • 200 gram smaakvolle Hollandse kaas, bij voorkeur belegen of ouder
  • twee eetlepels boter of margarine
  • twee eetlepels tarwebloem
  • een halve liter melk
  • peper, zout en nootmuskaat

Roosjes

Begin met het grof raspen van de kaas. Daarna verdeel je de broccoli in roosjes. Als je de stelen mee wilt klaarmaken (daar is niets mis mee), schil je de houtige delen zorgvuldig en snijdt ze in smalle reepjes. Zet de gewassen broccoli op en kook hem tien minuten. Dan is de groente nog beetgaar. Maak intussen de saus, door in een niet te hete pan de boter te smelten. Kies een ruime pan, zodat je er later de groente en de saus in kunt mengen. Laat de boter niet bruin worden. Doe de bloem erbij, en stoof die onder voortdurend (!) roeren een minuut in de boter. Daardoor gaart de bloem enigszins, waardoor de saus niet naar meel gaat smaken.

Giet nu beetje bij beetje de melk door de boter met meel, nog steeds onder voortdurend roeren. Als het meel opgelost is en de saus aan de kook komt, zet je het vuur laag. Laat de saus een minuut of drie zacht pruttelen. Blijf regelmatig roeren, zodat niets aanbrandt. De saus wordt nu dik en gebonden. Doe er na drie minuten pruttelen tweederde van de geraspte kaas bij, en kruid de saus af met zout, peper en nootmuskaat. Wees voorzichtig met het zout, want de kaas is ook zout. Proef eerst even, wat er nog bij moet. Wees daarentegen royaal met peper, en zeker met nootmuskaat.

dora-broccoli-en-kaas-2

Als het goed is, is de broccoli nu ook net klaar. Giet de groente af en voeg die bij de saus. Schep groente en saus goed door elkaar, totdat de roosjes de saus verregaand hebben opgezogen. Doe de broccoli in een ingevette ovenschaal en strooi er de rest van de geraspte kaas overheen. De schotel gaat ten slotte voor een klein half uurtje in de oven, voor een lekker korstje en om de groente af te garen.

Vegaburger

Je kunt deze broccoli & cheese serveren met een stukje vlees of een vegaburger, of hem zo eten. Dat kan best, want het is een voedzame hap!

Dora broccoli 4

VARIATIES:   Je kunt aan de broccoli & cheese eventueel een plakje ham of restjes kipfilet van de vorige dag toevoegen. Je kunt de bodem van de ovenschotel ook beleggen met in plakjes gesneden, gekookte aardappelen van de vorige dag, en daar de broccoli overheen scheppen. Zo hergebruik je voedsel, en gooi je niets weg.

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...