BROCCOLISCHOTEL UIT DE OVEN (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag gaat er heel veel broccoli in een schotel zonder koolhydraten. Veel groente, geen ‘carbs’. Veel smaak, weinig kosten. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Tante Dora doet niet mee aan modieuze voedseltrends. Er is niks mis met uitgebakken spekjes en een kuiltje jus. Maar we houden de ontwikkelingen wel in de gaten. Zoals de trend om zonder koolhydraten te eten, eten zonder ‘carbs’, zoals dat zo mooi in het Engels heet. Zonder brood, piepers en pasta in je eten zou je afvallen en gezonder worden. Misschien? We presenteren je in ieder geval vandaag een Voedselbankrecept waar geen ‘carbs’ in zitten. Wel heel veel groente.

Voor vier porties van deze broccolischotel heb je nodig:

  • 500 gram broccoli
  • 50 gram ui
  • geraspte kaas, reken op ongeveer 100 gram
  • een ei
  • een scheutje melk
  • een eetlepel boter of margarine
  • zout, peper en nootmuskaat
  • olie om in te bakken

Je hebt een ovenschaal nodig, bijvoorbeeld een lasagneschaal, en een blender of pureerstaaf.

Stelen

Snij de ui fijn en verdeel de broccoli in roosjes. Je kunt ook de stelen van de broccoli gebruiken, als je de harde schil maar wegschilt en de steeltjes in stukken verdeelt. Dan garen ze gemakkelijker. Was de broccoli, en kook de groente in water, ongeveer 15 minuten. Dan zijn de roosjes en stukken beetgaar en laten zich gemakkelijk pureren. Bak intussen de fijngesneden ui in wat olie zacht en bruin.

Zet een kwart van de beetgare broccoliroosjes apart en doe de rest in de blender, of in een hoge schaal als je een pureerstaaf gebruikt. In de blender komen ook de gebakken ui, het ei, de boter, een scheutje melk, en zout, peper en nootmuskaat. Het scheutje melk gaat samen met het ei voor de smeuïgheid zorgen. Blend of pureer de groente, totdat er een grove massa ontstaat. Voeg daar de apart gehouden broccoliroosjes bij, en een eetlepel van de geraspte kaas. Roer alles goed door, en stort de massa in een met olie of boter ingevette schaal.

De gepureerde groente lijkt op een soort groene aardappelpuree, maar dan zonder aardappelen. Geen ‘carbs’, maar wel met dezelfde functie in het gerecht, namelijk om alles enige binding en stevigheid te geven. Strooi de rest van de geraspte kaas over de broccoli. Het moet geen hele dikke kaaskorst worden, je mag er de groene groente nog wel doorheen zien. Zet de schotel in een niet te hete oven en bak alles een half uur. Dan is de kaas gesmolten en een heel klein beetje bruin.

Stevig

Je kunt de ovenschotel heel gemakkelijk verdelen in vier porties, want het gerecht is redelijk stevig. Serveer de broccolischotel eventueel met sla, rauwkost of andere bijlagen. Broccoli is niet duur, als je het zelf moet kopen. Bovendien is de groente bijna heel het jaar te verkrijgen, tegen een schappelijke prijs. Prijzig is dit gerecht daarom niet. Voor vier porties ben je anderhalve euro kwijt.

LEES MEER:   Broccoli is een erg veelzijdige groente. Tante Dora kookt er graag mee, zoals dit gerecht:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/vegetarische-pasta-alfredo-met-broccoli/

 

Dit vind je misschien ook leuk...